Rusko je otevřeno jednání o cenách plynu, nabízí Ukrajině i slevu

montáž, E15

montáž, E15 Zdroj: E15

Rusko je připraveno poskytnout Kyjevu slevu na zemní plyn dodávaný na Ukrajinu. Prohlásil to ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak s tím, že Rusko je otevřené jednání. Zbývá stanovit datum schůzky. Ukrajina však podle agentury Reuters požaduje ještě výraznější snížení ceny plynu.

Rusko loni snížilo cenu plynu pro Ukrajinu na 268,50 dolaru za tisíc metrů krychlových poté, co se tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodl odstoupit od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Po svržení Janukovyče však Rusko cenu zvýšilo na 485 dolarů. V polovině června pak dodávky na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů zcela zastavilo.

Rusko je podle Novaka připraveno snížit nynější cenu o 100 dolarů, tedy na 385 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ukrajina trvá na návratu k ceně 268,50 dolaru. Naznačila však, že by přistoupila i na cenu mírně přesahující 300 dolarů, napsala agentura Reuters.

Oettinger předpokládá, že jednání zástupců Moskvy, Kyjeva a EU o dodávkách plynu budou obnovena do poloviny září. „Na termínu třístranného setkání se dohodneme začátkem příštího týdne,“ uvedl Novak.

Dodávky ruského plynu do Evropy, z nichž zhruba polovina prochází přes Ukrajinu, zatím zůstávají na normální úrovni. Podle Novaka by si však Ukrajina mohla v zimě začít část těchto dodávek nechávat pro svou potřebu, pokud se jí do té doby nepodaří doplnit své zásoby plynu. Novak tvrdí, že Ukrajina má v zásobnicích 16 miliard krychlových metrů plynu, ale potřebuje ještě dalších deset miliard.