Rusko zvyšuje vývoz plynu do Evropy, pomáhají nízké ceny

Gazprom

Gazprom Zdroj: Gazprom

Ruský vývoz zemního plynu do Evropy se v červenci vyšplhal na nejvyšší měsíční úroveň za jeden a půl roku, protože evropští zákazníci reagovali na prudký pokles cen zvýšením odběrů. Vyplývá to z údajů společnosti Gazprom, která má monopol na vývoz plynu z Ruska prostřednictvím plynovodů.

Gazprom uvedl, že v červenci dodal do Evropy a Turecka 14,29 miliardy krychlových metrů plynu. „Je to rekordní úroveň pro červenec a nejvyšší měsíční úroveň za jeden a půl roku,“ upozornil. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.

Nárůst exportu podle Reuters pomůže Gazpromu překonat jeden z nejhorších roků v historii podniku. Firma začátkem roku ztrácela své pozice na evropském trhu ve prospěch Norska. Domácí poptávku navíc zasáhl útlum ruské ekonomiky, který je důsledkem poklesu cen ropy a západních sankcí spojených s ukrajinskou krizí.

Gazprom se potýká s problémy i kvůli sporu o ceny s Ukrajinou. Ukrajina přestala od 1. července kupovat ruský plyn, protože se jí nepodařilo dohodnout se s Ruskem na cenách za odběr.