Růst průmyslové výroby zpomalil. Zřejmě už narazila na své hranice, míní analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Průmyslová výroba v červnu zpomalila meziroční růst na 2,2 procenta z květnových 8,1 procenta. Dařilo se výrobě aut, pryžových a plastových výrobků a kovovýrobě. Pokles naopak zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, těžba a výroba ostatních dopravních prostředků, kam patří třeba produkce lodí, lokomotiv, letadel či jízdních kol. "Průmysl už naráží na své kapacitní možnosti," říká ekonom Petr Dufek.

Proti předchozímu měsíci byla průmyslová produkce po vyloučení sezonních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 3,8 procenta.

"Důvodem ke zpomalení růstu průmyslu není podle našeho názoru nedostatečná poptávka, ale zřejmě už průmysl naráží na své kapacitní možnosti, ať už v podobě technologií nebo kvalifikovaných zaměstnanců. Ostatně průzkumy mezi firmami ukazují, že nedostatek zaměstnanců se stává stále větší bariérou pro další expanzi tohoto odvětví." říká analytik ČSOB Petr Dufek. 

Podle statistiků přispěla nejvíce k meziročnímu růstu produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která byla vyšší o 3,3 procenta. Výroba pryžových a plastových výrobků vzrostla o 7,7 procenta a kovovýroba o 4,1 procenta.

Naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesla o 6,5 procenta, výroba ostatních dopravních prostředků o 25,2 procenta a těžba a dobývaní o 16,5 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červnu meziročně vzrostly o 4,9 procenta. Hodnota nových zakázek byla proti loňskému červnu vyšší o 4,8 procenta. "Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,7 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,1 procenta," uvedl ČSÚ.

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v červnu meziročně zvýšil počet zaměstnanců o 1,8 procenta. Jejich průměrná mzda činila 31 092 korun a proti loňskému červnu byla o 6,5 procenta vyšší.

Stagnují však automobilky, konkrétně jejich nové zakázky. V celém druhém čtvrtletí vzrostla průmyslová produkce meziročně o 2,6 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla vyšší o 6,2 procenta. Ve letošním 2. čtvrtletí bylo totiž ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o čtyři pracovní dny méně. Proti prvnímu čtvrtletí stoupla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů reálně o 1,3 procenta.