Protimafiánská policie šetří insolvenční šikanu. Útočníci se zaměřili na výrobce osvětlení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk - Petr Novotný

ilustrační foto
Ilustrační foto.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Vedle byznysu musí několik tuzemských výrobců osvětlení už tři roky řešit insolvenční šikanu. Útočníci již místo skutečných bílých koní používají fiktivní cizince. Po několika letech nepřetržitých útoků na české výrobce osvětlení se vyšetřování kauzy přesunulo z běžné hospodářské kriminálky na Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Platí to minimálně pro turnovskou společnost Trevos, potvrdili její představitelé.

Již několik let čelí neoprávněným insolvenčním návrhům a aktuálně přestála druhý pokus o krádež akcií firmy. Přitom dodává osvětlení pro stavby typu olympijského stadionu v Londýně nebo nového vlakového nádraží ve Vídni. Letos plánuje nárůst tržeb na 900 milionů korun.

„Práce policie se určitě zlepšila. Potřebovali bychom však, aby se posunula ještě dál a došlo už konečně k označení konkrétních viníků,“ řekl deníku E15 spolumajitel Trevosu Vilém Šulc. „Náš útvar k vašim dotazům nebude poskytovat žádné informace,“ reagoval na otázky mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

V případě Trevosu se útočníkům podařilo pomocí padělaných listin již nasadit své bílé koně dokonce do statutárních orgánů společnosti a nechat změnu zapsat do obchodního rejstříku. Skutečným majitelům firmy trvalo rok a půl, než si soudně vybojovali nápravu.

Kromě pokusu o krádež firmy čelí Trevos za poslední tři roky rovněž čtvrtému insolvenčnímu návrhu. Ve srovnání se začátkem ovšem neznámí nájezdníci změnili taktiku. Místo reálných bílých koní používají identitu cizinců, kteří často ani neexistují. To ztěžuje vyšetřování. Zatímco skuteční bílí koně nakonec přece jen mohli promluvit, nyní to už možné není.

Například poslední insolvenční návrh na Trevos podala společnost Pholiwey. V jejím čele je podle obchodního rejstříku Daniel Racle. Cizinecká policie ovšem nikoho takového jména v evidenci nemá. Navíc vlastníci nemovitosti, na jejichž adrese má mít Racle v Praze trvalé bydliště, uvedli, že ho neznají a nikdy nedali souhlas, aby někdo takový měl v jejich prostorech nahlášený pobyt. V databázích tyto cizince nemají ani úřady jejich domovských zemí, vyplynulo z dosavadního šetření.

Kromě Trevosu musely odrážet insolvenční útoky i další firmy ze světelného průmyslu, a to hlavně podniky Halla a Hormen CE. Nekončící nájezdy jsou podle výrobců projevem nekalého konkurenčního boje.