Šéf Toyoty kritizuje elektromobilitu. Varuje před ztrátou pracovních míst

Toyota Tundra

Toyota Tundra Zdroj: Toyota

Toyota Hilux Revo GR Sport
Toyota e-Palette
Toyota Tundra
Toyota Tundra
Toyota Tundra
8
Fotogalerie

Generální ředitel automobilky Toyota Akio Toyoda opět upozornil na zásadní sociální důsledek zběsilého přechodu výhradně na elektromobilitu. Varoval, že  pouze v Japonsku by taková konverze automobilového průmyslu ohrozila miliony pracovních míst.

Šéf automobilky Toyota je dobře známý svým kritickým postojem vůči unáhlenému přechodu na výhradně elektrickou mobilitu, který je aktuálním tématem nejen v Evropě, ale také v Japonsku. Tamní vláda by totiž chtěla být uhlíkově neutrální do roku 2050, což znamená řadu změn pro tamní průmysl. Tyto změny by však mohly ohrozit i miliony pracovních pozic.

Toyoda měl během proslovu z pozice předsedy představenstva japonské Asociace výrobců automobilů varovat, že radikální přechod výhradně k elektrickým vozidlům by mohl ochromit automobilový průmysl.

„Japonsko je zemí závislou na exportu,“ uvedl Toyoda. „Uhlíková neutralita se tedy rovná otázce zaměstnanosti v Japonsku. Někteří politici tvrdí, že musíme ze všech automobilů udělat elektromobily nebo že je výrobní průmysl zastaralý, ale já si nemyslím, že tomu tak je. Myslím, že k ochraně pracovních míst a života Japonců je nutné sladit naši budoucnost s naším dosavadním úsilím.“

Web Auto News, který na kritiku Toyody vůči elektromobilům upozornil, pak dodává, že Japonsko v současnosti vyrábí okolo deseti milionů vozů ročně, z nichž je zhruba polovina určena k exportu. Predikce přitom uvádí, že i v roce 2030 bude Japonsko vyrábět až osm milionů vozů se spalovacími motory, tedy včetně hybridů a plug-in hybridů.

Více si přečtěte zde >>>

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub