Škoda v Kvasinách investuje 13 miliard, rozšíření závodu prý nemá obdoby

Škoda Auto do závodu v Kvasinách investuje 13 miliard

Škoda Auto do závodu v Kvasinách investuje 13 miliard Zdroj: ctk

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
6
Fotogalerie
Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Při oslavě 80 let zahájení výroby vozů v Kvasinách to řekl člen představenstva Škody Auto pro výrobu Michael Oeljeklaus.

„V následujících letech se roční produkce závodu bude dále zvyšovat. Do závodu budeme významně investovat a v Kvasinách vybudujeme mimo jiné také kompetenční centrum pro výrobu vozů kategorie SUV,“ uvedl Oeljeklaus.

V závodě Škody Auto v Kvasinách se nyní vyrábějí modely Superb, Yeti a Roomster. Nyní ročně závod s asi 4200 zaměstnanci vyrobí přes 150 tisíc vozů. V rozšířené továrně by měla podle dostupných informací začít výroba nové Škody Superb a terénního vozu pro Seat, v roce 2016 by se měl začít vyrábět ještě velký terénní vůz.

Nové investice podle Oeljeklause půjdou do nových technických zařízení, montáže a logistiky. „Plochy pro logistiku rozšíříme o 40 tisíc metrů čtverečných. Obnovíme celou infrastrukturu (závodu),“ uvedl. Mluvčí automobilky Jozef Baláž upřesnil, že v nejbližších dvou až třech letech by investice měly dosáhnout kolem osmi miliard korun.

K novým modelům vyráběným v Kvasinách Oeljeklaus uvedl, že příští rok se začne s výrobou třetí generace modelu Superb ve verzích limuzína i kombi. Nyní se již podle něj rozjíždí předsériová výroba Superbu nové generace.

Odbory: rozvoj závodu nemá obdoby

Podle šéfa odborů KOVO Jaroslava Povšíka nebylo lehké nové produkty pro závod Kvasiny vybojovat. Dosavadní rozvoj závodu, který výrobu znásobil z 20 tisíc na 150 tisíc vozů ročně, podle něj nemá obdoby.

Nové zaměstnance závod podle šéfa rychnovského úřadu práce Petra Richtery zcela jistě nenalezne v regionu Rychnovska. „Potřebu Škody Auto nejsme schopni uspokojit ani dnes,“ řekl. Se získáním, přípravou a rekvalifikacemi zaměstnanců i z jiných regionů je podle něj automobilce připraven pomoci Úřad práce ČR na republikové úrovni. Současná nezaměstnanost na Rychnovsku ve výši 4,6 procenta je nejnižší v hradeckém kraji, bez práce je v okrese asi 2500 lidí.

Kraj podpoří rozvoj infrastruktury

Masivní investice do Kvasin Škoda Auto zahájila se spuštěním výroby první generace modelu Superb v roce 2001. Od té doby investovala do závodu investovala kolem 23 miliard korun. Poslední velkou investicí je nyní dokončovaná svařovna za asi 1,7 miliardy korun, která vyrostla v areálu závodu.

Stát a kraj hodlají rozvoj závodu podpořit investicemi do veřejné infrastruktury. Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) připomněl, že stát a kraj už do rozvoje zóny Kvasiny - Solnice investovaly v letech 2005 až 2012 kolem 1,3 miliardy korun. Z toho na kraj připadla investice 300 milionů korun. „Nyní by kraj mohl investovat podobnou částku,“ uvedl hejtman.

Škoda Auto v pololetí zvedla provozní zisk o 74,9 procenta na 425 milionů eur, tedy zhruba na 11,7 miliardy korun. Tržby meziročně stouply o 20,3 procenta na rekordních téměř šest miliard eur (asi 165 miliard korun). V prvním pololetí dodala Škoda zákazníkům 522 500 vozů, o 12,5 procenta více než loni ve stejném období. Do roku 2018 chce zvýšit prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně.