Škodovka přetáhla manažera z TPCA, povede výrobu v Kvasinách

Jiří Černý (51) přechází z TPCA do škodováckých Kvasin.

Jiří Černý (51) přechází z TPCA do škodováckých Kvasin. Zdroj: CTK

Jiří Černý, který v minulosti působil v kolínské automobilce TPCA, bude nově dohlížet na výrobu vozů Škoda ve východočeských Kvasinách. Začátkem roku ve funkci nahradí Pavla Richtera. Ten z Kvasin odchází do Mladé Boleslavi řídit výrobu modelů Octavia a Rapid.

Černý má v automobilovém průmyslu mnohaleté zkušenosti. Kromě působení na postu viceprezidenta výrobního závodu TPCA v Kolíně působil také ve vedoucích pozicích v automobilce Liaz nebo ve firmách Linde+Wiemann CZ a Johnson Controls. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze. „V osobě Jiřího Černého jsme získali erudovaného odborníka, který bude v nastoupeném směru dalšího rozvoje a zvyšování kompetencí našeho východočeského závodu a jeho 4400 zaměstnanců pokračovat,“ uvedl člen představenstva automobilky Michael Oeljeklaus.

Závod škodovky v KvasináchZávod škodovky v Kvasinách | CTKZávod Škoda Auto v Kvasinách

Richter od 1. ledna přebírá zodpovědnost za výrobu vozů Octavia a Rapid v závodě v Mladé Boleslavi. Kromě této linky pojmenované Mladá Boleslav I. je v mladoboleslavském areálu ještě linka na výrobu modelů Fabia a Rapid Spaceback, která nese označení Mladá Boleslav II. „S Pavlem Richterem získává největší výrobní závod Škoda jednoho z našich nejzkušenějších manažerů,“ prohlásil Oeljeklaus.

Richter do největší české automobilky nastoupil v roce 2000 a působil ve vedoucích pozicích v Česku i v zahraničí. Od dubna 2010 vedl svařovny v Kvasinách, v roce 2011 se stal vedoucím závodu. Během jeho působení prošel závod Kvasiny modernizací a byla nastartována užší spolupráce s vedením města a regionu. Pod jeho vedením naběhla výroba všech současných modelů z Kvasin - modernizovaných modelů Yeti a Superb a také reintegrace montáže modelu Roomster.

Škoda Auto v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur (11,5 miliardy korun).