Slovenská firma letos vyrobí více letadel než v dosavadní historii

Viper SD-4 slovenské firmy Tomark

Viper SD-4 slovenské firmy Tomark Zdroj: Tomark

Prešovská firma Tomark získala v Číně zakázku, díky níž letos jednomu zákazníkovi prodá více ultralehkých letadel než během celé své dosavadní historie.

První kusy do Číny vyrazí na přelomu dubna a května, finální montáž bude probíhat až v Číně. „Není to lehký úkol, věříme, že to do konce roku zvládneme,“ řekl deníku Sme šéf firmy Daniel Tomko. Cenu zakázky firma nezveřejnila, zřejmě ale dosáhne desítek milionů korun.

Tomark začal s vývojem vlastních letadel teprve před osmi lety, první letoun Viper SD-4 vyrobil v roce 2006. Firma původně vyráběla rám y nákladních vozidel, tlakové nádrže a různé strojírenské výrobky. Do loňska firma vyrobila 45 letadel.

Většina produkce firmy míří do zahraničí, hlavně do Německa a Francie. Stroje Viper se ale objevují i v USA a například také v Angole. Pro letošek má Tomark objednávky také z Ruska, Švédska, Německa a Nového Zélandu. Na domácím trhu prodá asi půl procenta produkce.

Letadla Viper dosahují cestovní rychlosti asi 200 kilometrů za hodinu s doletem asi 800 až 1160 kilometrů. Dvoumístné letouny používají hlavně sportovní a turističtí piloti či letecké školy.