Sobotka a Fico otevřeli na Slovensku závod České zbrojovky

Cvičná střelba v České zbrojovce

Cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.
Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun
Česká armáda dostane
prvních 500 útočných pušek ČZ 805 od České zbrojovky
v polovině července. Původně to mělo být v listopadu.
Do konce roku jich má mít armáda přes 3500. Armáda si
objednala dohromady téměř osm tisíc pušek za 1,1 miliardy
korun. Česká zbrojovka dodá vojákům i 600 samopalů ČZ
Škorpion. Firma slaví 75 let od svého založení.
Puška
Lubomír Kovařík
5
Fotogalerie
Česká zbrojovka bude spolu se slovenským partnerem MSM Martin vyrábět na Slovensku ruční zbraně. Jejich společný podnik CZ-Slovensko dnes v Novákách otevřeli premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico.

„Roční objem výroby předpokládáme tři až čtyři miliony eur, tedy 82 až 110 milionů korun. Na začátku to budou komponenty k zásobníkům a k útočným puškám. V druhé fázi předpokládáme montáž útočných pušek BREN a servis útočných pušek,“ řekl generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Doufá, že výrobní podnik na Slovensku by mohl pomoci firmě k získání kontraktu na přezbrojení slovenské armády.

Společnost CZ-Slovensko v současnosti zaměstnává více než 60 lidí. V příštích měsících plánuje přijmout nové pracovníky, celkově by tak mohla zaměstnávat kolem 200 lidí.

Česká zbrojovka má ve společném podniku většinový podíl. Její partner MSM Martin předloni uspěl v tendru slovenského ministerstva obrany na dlouhodobý pronájem Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky, v jehož areálu bude CZ-Slovensko zbraně vyrábět. VOP Nováky se dostal do ekonomických potíží po tragické explozi, která v roce 2007 poničila výrobní prostory.

„Jak Česká republika, tak Slovensko mají tradiční podniky obranného průmyslu, máme mimořádné know-how. Vzájemná spolupráce nám může pomoci, abychom se lépe prosadili v mezinárodní konkurenci a abychom v našich zemích udrželi nebo vytvářeli nová pracovní místa,“ řekl Sobotka. Dodal, že český a slovenský trh jsou malé na to, aby se vojenskou výrobu dařilo rozvíjet.

Koupí tisíc pušek

„Velmi vítám založení společnosti CZ-Slovensko. Když všechno půjde podle plánu, tak v krátké době by tu mělo najít práci 200 lidí, kteří se soustředí na výrobu a montáž ručních zbraní,“ doplnil Fico. Podle něho investice do produkce ručních zbraních v Novákách dosáhne tři miliony eur.

Během slavnostního otevření továrny CZ-Slovensko ministři obrany České republiky a Slovenska Martin Stropnický a Martin Glváč podepsali prohlášení o spolupráci při vytváření podmínek pro pořizování ručních zbraní. „Touto deklarací jsme se dohodli, že budeme unifikovat zbraně,“ poznamenal Glváč. Dodal, že pokud by se Slovensko rozhodlo pro pušky od České zbrojovky, mohlo by v první fázi koupit tisíc kusů.

Zkušenosti z české armády

Podle sdělení českého ministerstva dokument konkrétně znamená, že Česko je připraveno sdílet jak nezbytné informace, tak i konkrétní zkušenosti armády ze zavádění těchto zbraní do výzbroje a z jejich používání. Stejně tak je připraveno poskytnout slovenským ozbrojeným silám i potřebnou součinnost v průběhu případného zavádění těchto ručních zbraní do výzbroje.

„Je skutečností, že nové ruční zbraně české konstrukce a výroby se v Armádě České republiky plně osvědčují. Také proto nás zájem slovenské strany o tyto zbraně těší a věříme, že naše zkušenosti mohou být pro naše partnery přínosem při jejich vlastním rozhodování,“ řekl k tomu Martin Stropnický.

Společná výroba radarů

Česká zbrojovka je jednou z největších českých zbrojařských firem. Firma má mateřský závod v Uherském Brodě. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí v Brně také zbraně pro sport a lov. V roce 2012 její tržby dosáhly při 181 tisíc kusech vyrobených zbraní 2,1 miliardy korun. Firma dříve v tomto roce začala vyrábět část dílů v polském městě Radom. Loni založila výrobní a montážní závod v Brazílii.

Slovensko a Česko už v minulosti rozběhly spolupráci i v dalších oblastech zbrojařské výroby. Firmy z obou zemí bývalé federace například připravují výrobu radarů. Česká a slovenská armáda zase zvažují společné nákupy techniky.