Soud zamítl reorganizaci Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu

Oleo Chemical

Oleo Chemical Zdroj: CTK

Jiří Kreysa, Ravak
2
Fotogalerie

Městský soud v Praze zamítl reorganizační plán firmy Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu. Předloni stejný soud reorganizační plán formou fúze s firmou Temperatior schválil. Proti rozhodnutí se však opakovaně odvolala společnost Ravak, která firmě půjčila stovky milionů korun a dlouhodobě navrhovala konkurz Olea.

Předseda představenstva Ravaku Jiří Kreysa uvedl, že firma aktuální rozhodnutí vítá a považuje jej za vítězství spravedlnosti. „Jsem rád, že po dvou nálezech Ústavního soudu, kterým bylo povolení reorganizace opakovaně zrušeno, se nyní Městský soud v Praze s argumenty Ravaku konečně důkladně zabýval a vedle dalších závažných důvodů vylučujících zákonnost reorganizace potvrdil tvrzení Ravaku, že reorganizačním plánem Olea je sledován nepoctivý záměr,“ uvedl Kreysa.

Mediální zástupce Temperatioru Marek Pražák řekl, že společnost se momentálně s novým usnesením soudu podrobně seznamuje. Považuje ho podle něj za překvapivé, neboť je diametrálně odlišné od rozhodnutí z roku 2017. „V řádu dnů se po jeho detailním prostudování následně rozhodneme, zda proti tomuto usnesení podáme odvolání a jak hodláme dál postupovat, například i v rámci konkurzu,“ uvedl Pražák.

„Rozhodli jsme se, že výrobu v libereckém závodě Oleo Chemical zatím zachováme, abychom maximálně zabránili negativním dopadům, které by její zastavení způsobilo. Záležitost se tak aktuálně nedotýká ani zaměstnanců. Vedle možnosti odvolání, projevení zájmu o podnik v konkurzu, ale zvažujeme i variantu, že výrobu biopaliv druhé generace přesuneme jinam,“ dodal Pražák.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl právě příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, a Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Předložený reorganizační plán počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila až po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem.