Stávka zažehnána: platy ve Škodě Auto vzrostou o pět procent

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Dohady mezi odbory a vedením mladoboleslavské automobilky Škoda Auto o růst platů jsou u konce. Rozhodlo se nakonec až po 16 kolech vyjednávání - mzdy v automobilce vzrostou od dubna o pět procent. Vedení firmy dnes s odbory uzavřelo novou kolektivní smlouvu a odboráři tak mohli odvolat stávkovou pohotovost.

Požadavky odborů a návrhy vedení se tak nakonec sešly na kompromisu. Odboráři při jednáních trvali na šestiprocentním růstu, zatímco poslední nabídka firmy zněla 4,7 procenta.

Zaměstnanci také obdrží na základě úspěšných hospodářských výsledků variabilní část bonusu 20 tisíc korun. Příspěvek na důchodové připojištění firma zvýšila o 100 na 800 korun měsíčně. Smlouva platí do 31. března 2013.

Rozpočtovaná částka na osobní ohodnocení narostla na 15,3 procenta z nových tarifů. Obě strany se rovněž dohodly na první platbě variabilního bonusu 5000 korun jako kompenzaci loni vyplacené zálohy. Navýšila se také částka za plusovou směnu flexikonta na 550 korun za směnu, zaručený bonus ve výši 1,2 dekretové mzdy bude vypočten z nových tarifů a vyšší hodnoty osobního ohodnocení. Dohoda o zaměstnanosti s účinností od 1. ledna 2013 má být uzavřena v průběhu letošního roku, upřesnil šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Inflační doložka, na jejímž uzavření odbory dříve trvaly, nebyla v rámci nové kolektivní smlouvy sjednána, sdělil mluvčí automobilky Jozef Baláž. Upřesnil také, že variabilní část bonusu dle nové dohody bude stanovena každý rok podle celkového výsledku společnosti.

„S výsledkem vyjednávání šla společnost až na samou hranici možného. Úspěch značky Škoda je úspěchem všech zaměstnanců. Rekordní prodejní a finanční výsledky, kterých jsme v roce 2011 společně dosáhli, se proto promítly i do kolektivního vyjednávání,“ řekl k výsledku jednání člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar. „Společně s odbory se při zodpovědném vyjednávání podařilo uzavřít férovou dohodu, která bude zaměstnance motivovat, ale současně zaručí konkurenceschopnost a další vývoj značky Škoda,“ uzavřel.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě začaly už 2. února a po vypršení staré dohody koncem března vstoupily odbory Kovo do stávkové pohotovosti. Dnešek byl podle obou stran konečným dnem pro dosažení dohody. Pokud by k ní nedospěly, následovalo by řízení před zprostředkovatelem. Odbory v uplynulých dnech začaly pořádat informační mítinky na pracovištích. V Mladé Boleslavi tím údajně v každé směně nastal desetiminutový výpadek ve výrobě, čtvrthodinové přerušení způsobily mítinky v provozech ve Vrchlabí i Kvasinách. Přestaly také organizovat takzvané flexikontové směny, tedy směny z pátku na sobotu.

Kolektivní smlouva z loňského roku zaměstnancům od dubna zvýšila tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda dělníků v roce 2011 byla podle odborářů 30 640 korun včetně bonusů.