Studie: Automobiloví dodavatelé expandují na sever Čech a Moravu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/E15

Růstu automobilové výroby v Česku využívají dodavatelské firmy, které v letošním roce rekordně expandují. Potřebné lokality v blízkosti automobilek však už kapacitně nestačí, proto pro umístění výroby hledají nová místa. Upozornila na to aktuální studie realitní poradenské společnost CBRE. Největší zájem je prý o severní Čechy a Moravu.

„Sledujeme stále vysokou poptávku automobilových dodavatelů po lokalitách, které jsou tradičně v hledáčku zahraničních investorů z tohoto segmentu,“ uvedl Lukáš Šaling ze společnosti CBRE. Nově vzrostl zájem také po dalších lokalitách, jako jsou severní Čechy nebo Morava. „V těchto oblastech není tak ještě saturován pracovní trh a při tom stále splňují klíčové požadavky - dobrá infrastruktura a připravené industriální zóny,“ dodal Šaling.

Největší centra automobilového průmyslu v Česku jsou Mladá Boleslav, Plzeň, okolí automobilky TPCA v Kolíně a závod Škody Auto v Kvasinách.

Česko je lákavé i pro jiné automobilky

Kromě automobilek v České republice, kolem kterých se soustřeďují dodavatelé automobilových součástek, existuje dalších přibližně 30 zahraničních automobilek, které podle CBRE motivují dodavatele, aby do Česka umístili svou výrobu. „Nejvíc se jich nachází v Německu, ale také v Rakousku, Polsku, Maďarsku, a na Slovensku. Tyto automobilky jsou z České republiky velmi dobře dostupné a náklady na práci jsou v Česku třikrát nižší než v Německu nebo Rakousku,“ uvedla CBRE.

Automobilový sektor během prvního pololetí letošního roku tvořil téměř třetinu realizovaných poptávek po výrobních a skladovacích prostorech. Podle studie CBRE si letos tento obor vyžádá rekordní plochy k nájmu.