Superlaser ELI připojí k síti ČEZ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nejvýkonnější laser svého druhu na světě, který by měl být v rámci projektu Extreme Light Infrastructure (ELI) do roku 2015 postaven v Dolních Břežanech, připojí k síti vysokého napětí společnost ČEZ. Vyplývá to z dokumentace tendru na zakopání celkem 3,5 kilometru kabelu, který se potáhne od nejbližšího stožáru vysokého napětí.

Zatímco dodavatel přípojky bude vysoutěžen, potřebná revizní razítka nutná ke zprovoznění dodá ČEZ distribuce, stoprocentní dcera energetického gigantu. „Objekt se nachází ve středních Čechách a nikdo jiný to v lokalitě neumí,“ vysvětlil týdeníku Euro Roman Hvězda, výkonný manažer projektu ELI.

Distributor, který následně dodá elektřinu nezbytně důležitou pro vědecké experimenty v rámci mezinárodního projektu, bude vybrán ve zvláštním tendru. ELI bude pro dodavatele elektřiny lukrativní zákazník – ale jen, když všechny lasery poběží naplno.

Při nejvyšším výkonu bude nejintenzivnější laser světa pořádný žrout energie. Projekt počítá s tím, že když se v Dolních Břežanech rozjedou všechny unikátní přístroje, budou ze sítě odebírat 2500 kW. Pro představu – za jedinou hodinu tak spotřebují totéž, co běžná česká domácnost za rok.

Vzhledem k tomu, že by ELI spolehlivě strhl běžnou trafostanici malé středočeské obce, bude mít vlastní měnírnu. „Nehrozí tak, že by byl projekt ohrožen výpadky proudu v lokální síti,“ uzavírá Hvězda.

Projekt superlaseru ELI je spočítán na celkem 6,8 miliardy eur. Miliardu z toho zaplatí státní rozpočet, ostatní finance poplynou ze strukturálních fondů EU.

Autor je redaktorem týdeníku Euro