Tesla může s Modelem 3 do Evropy, cenově stále patří mezi luxusní značky

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: Autorevue.cz

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
11
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla může zahájit prodej svého elektromobilu Model 3 v Evropě. Povolení jí vydal nizozemský úřad pro silniční dopravu (RDW). Sedan střední třídy je pro firmu klíčovým projektem, výrobce luxusních vozů se s tímto autem snaží oslovit masový trh. Dodávky do Evropy mohou začít už v únoru.

Cena nejlevnější verze Modelu 3 bude začínat na 58 800 eurech (1,5 milionu korun), zatímco exkluzivnější Model S se prodává zhruba od 89 tisíc eur (2,3 milionu korun).

„Model 3 splňuje požadavky pro schválení na evropských silnicích,“ uvádí se ve vyjádření RDW, který je jedním z evropských úřadů pověřených vydáváním licencí pro vozidla a jejich komponenty.

Pro Teslu je povolení mimořádně důležité, neboť se připravuje na rostoucí konkurenci se zavedenými výrobci automobilů. Ti v nadcházejících letech plánují vynaložit téměř 300 miliard dolarů (6,8 bilionu korun) do vývoje elektromobilů a baterií, upozornila agentura Reuters.

Tesla minulý týden uvedla, že sníží počet zaměstnanců na plný úvazek zhruba o sedm procent, což představuje tisíce míst. „Tesla musí ty škrty provést a zároveň v příštích měsících zvýšit tempo výroby Modelu 3 a uskutečnit řadu výrobních zlepšení,“ napsal v e-mailu zaměstnancům zakladatel a generální ředitel automobilky Elon Musk.

Tesla tento měsíc snížila ve Spojených státech ceny všech svých elektromobilů, aby tak kompenzovala jejich nižší daňové zvýhodnění.