Textilní řetězec Vesna dál odmítá zvýšit mzdy. Oproti té průměrné vyplácí zhruba poloviční

Řetězec působí převážně ve východních Čechách. Celkem disponuje 54 prodejnami

Řetězec působí převážně ve východních Čechách. Celkem disponuje 54 prodejnami Zdroj: ČTK

Společnost Vesna má zhruba 180 zaměstnanců
2
Fotogalerie

Firmy v Česku pociťují všudypřítomný tlak na růst mezd, ale přesto jsou zaměstnanci, kteří berou jen zaručenou mzdu. V případě textilního řetězce Vesna se do mzdových sporů vložil i stát. Neúspěšně, firma se návrhem nezávislého zprostředkovatele na zvýšení mezd řídit nehodlá.

Zisk před zdaněním textilního řetězce Vesna vzrostl předloni o zhruba 16 procent na přibližně 5,7 milionu korun, zaměstnancům se ale stále nedaří vyjednat zvýšení základních tarifů mezd. Ty u 180 pracovníků činí třináct tisíc korun hrubého. Včetně bonusů se tak celková hrubá mzda dostává na patnáct tisíc až šestnáct tisíc korun. Některé prodavačky by přitom bez bonusů nedosáhly ani na zaručenou mzdu, která na této pozici činí zhruba patnáct tisíc korun. Upozorňují na to zástupci Odborového svazu pracovníků obchodu.

„Průměrná hrubá mzda prodavaček se dnes pohybuje kolem sedmnácti nebo osmnácti tisíc korun. Téměř každý měsíc se přitom ke zvyšování mezd přidávají další řetězce,“ připomněl právník OSPO Ivo Grossmann.

Ředitelka Vesny Dagmar Havrdová už dříve uvedla, že podnik již v minulosti zvýšil pohyblivou složku mzdy.

To ale odborům nestačí a v kolektivním vyjednávání tlačí na růst základních tarifů. Spor měl vyřešit verdikt nezávislého zprostředkovatele určeného ministerstvem práce a sociálních věcí. Ten na konci dubna navrhl zvýšení tarifů o dvanáct procent, což odbory uvítaly.

Vedení firmy se ale podle odborů návrhem řídit nehodlá s tím, že zprostředkovatel porušil lhůty, a tím i právní předpisy. Byl to přitom už třetí zprostředkovatel v pořadí, jehož návrh firma odmítla.

„Pakliže firma na kompromis nepřistoupí, může spor řešit ještě rozhodce. S tím ovšem musejí souhlasit obě strany. Pokud s tím zaměstnavatel souhlasit nebude, nezbývá než stávka,“ nastínil další vývoj Grossmann. Zástupci firmy, která v Česku provozuje 54 prodejen, se k situaci odmítli vyjádřit.