Továrna po automobilce Saab po letech ožije. Bude vyrábět elektromobily

Sono Sion

Sono Sion Zdroj: Sono Motors

Sono Sion
Sono Sion
Sono Sion
Sono Sion
Sono Sion
11
Fotogalerie

První generace elektromobilu Sion, který má na střeše solární panely, bude vyráběna ve švédském Trollhättanu. Německý start-up Sono Motors to oficiálně oznámil po dohodě se společností NEVS, nastupnickou firmou Saab.

Společnost Sono Motors se sídlem v německém Mnichově zaujala v létě roku 2017 svým konceptem elektromobilu Sion. Ten měl totiž na karoserii solární panely, které byly využívány k prodloužení dojezdu.

Sono Sion nebyl pouhým výzkumným projektem, ale již při představení prototypu bylo uvedeno, že společnost pracuje na jeho proměně v sériový model. V letošním roce společnost Sono Motors představila aktuální podobu modelu Sion a především nyní potvrdila, že se má jeho výroba rozběhnout ve druhé polovině roku 2020.

Produkce elektromobilu se solárními panely na povrchu karoserie ovšem nebude probíhat v Německu, ale rozběhne se díky dohodě se společností NEVS (National Electric Vehicle Sweden) ve švédském Trollhättanu v bývalém areálu automobilka Saab. Ten má od roku 2021 sloužit i k výrobě vozů ze společného projektu značek NEVS a Koenigsegg.

Z bran švédského závodu má podle oficiálních materiálů společnosti Sono Motors vyjet během osmi let kolem 260 tisíc vozidel. Po blíže nespecifikovaném úvodním období se má produkce ustálit na přibližně 43 tisíc exemplářích modelu Sion vyráběných ročně ve dvousměnném provozu. Výroba má navíc probíhat za využití stoprocentně obnovitelné energie.

Zbytek článku se dočtete na stránkách Auto.cz zde >>>