Tržby českých strojírenských firem spadnou kvůli ruským sankcím o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Velké strojírenské společnosti, které působí v Česku a exportují do Ruska, mohou letos kvůli sankcím čekat pokles tržeb až o 20 procent. V příštích dvou letech dokonce o více než čtvrtinu. Vyplývá to z analýzy Studie českého strojírenství zpracované analytickou společností CEEC Research. Firmy se proto chystají hledat zákazníky v jiných státech.

V názoru na správnost uložených sankcí se podle analýzy firmy rozcházejí. Polovina je podporuje, druhá část s nimi nesouhlasí. Výrazně proti jsou hlavně velké strojírenské podniky, z nichž se sankcemi nesouhlasí téměř tři čtvrtiny.

Více než třetina firem se podle průzkumu kvůli současnému stavu chystá hledat zákazníky v jiných státech, u velkých společností jde až o dvě třetiny firem. V Evropě se čeští strojaři chystají oslovit především německý trh, v rámci celého světa pak zejména Asii, Afriku a Blízký východ.

Hrozbou je i kurz rublu

„Sankce nám již způsobují problémy s odbytem našich výrobků. Pokud bude například pokračovat pád rublu, nastanou velké problémy s platbami a sjednáváním platebních podmínek s ruskými bankami. V důsledku toho se výrazně omezí investice, import zařízení a technologií,“ uvedl obchodní ředitel společnosti ŽĎAS Stanislav Hrdina. Firma ze Žďáru nad Sázavou se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu a nástrojů především pro automobilový průmysl.

Výsledky průzkumu potvrzuje i nedávná anketa Svazu průmyslu a dopravy mezi všemi exportéry do Ruska. Podle ní už na 60 procent českých firem, které jsou aktivní v Rusku, již pocítilo snížení poptávky z tamního trhu.

Důsledkem byl pokles nebo ztráta zakázek a zastavení nových připravovaných projektů. Čtvrtina podniků zatím dodávky do Ruska neomezila. Naprostá většina českých podniků ale podle ankety ruský trh úplně opustit nechce.