Tržní hodnota automobilky Tesla se už vyrovnala General Motors

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: Tesla

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model S
Tesla Model X
Tesla Model S
7
Fotogalerie

Tržní hodnota amerického výrobce elektrických vozů Tesla se přiblížila hodnotě největší americké automobilky General Motors. V pondělí přitom v tržní hodnotě předstihla Tesla automobilku Ford Motor. Akcie Tesly zamířily na počátku týdne vzhůru v reakci na zprávu o prudkém růstu odbytu v letošním prvním čtvrtletí.

Akcie Tesly se dnes dopoledne obchodovaly za téměř 302 dolarů. Tržní kapitalizace firmy tak převýšila 49 miliard dolarů. Tržní kapitalizace GM činila 51 miliard, uvedla agentura Thomson Reuters, která tak opravila své předchozí chybné výpočty.

Video placeholde
Tesla Model 3, první jízda • VTM.cz

Tesla v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25 tisíc vozů. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent, zatímco v předchozím kvartálu o devět procent klesl. Údaje signalizují, že firma je na cestě ke splnění svého plánu pro první pololetí.

Odbyt Tesly nicméně výrazně zaostává za prodejem tradičních automobilek. V loňském roce Tesla dodala zákazníkům 76.230 vozů, zatímco GM prodala zhruba deset milionů vozů. Investory však podle serveru BBC láká růstový potenciál Tesly.

V letošním prvním čtvrtletí Tesla zákazníkům dodala přes třináct tisícsedanů Model S a hodně přes jedenáct tisíc sportovně-užitkových vozů Model X. Firma letos hodlá zahájit výrobu nového vozu Model 3. Ten se bude prodávat za 35 tisíc dolarů, takže bude výrazně levnější než automobily Model X a Model S, jejichž cena přesahuje 70 tisíc dolarů.