Musk chce lidskou mysl převést do jedniček a nul. Má tím zabránit dominanci umělé inteligence

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: profimedia

CeBit 2017
Elon Musk a Tesla Model S
Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)
Elon Musk
5
Fotogalerie

Namísto snah vyvinout umělou inteligenci, která se vyrovná té lidské a která by mohla ovládat nejrůznější komplikované přístroje nebo činit praktické propočty, se vizionář Elon Musk vydal poněkud jiným směrem: vyvíjí zařízení a implantáty, které by z lidského mozku udělaly „superpočítač“. 

Tvrdí to alespoň zdroje amerického listu The Wall Street Journal. Podle WSJ Musk nedávno dokonce založil firmu s názvem Neuralink. Vše je prý ještě v plenkách a firma ještě nemá ani zaměstnance, podle analytiků je však otázkou času, než se toto změní.

Cílem firmy je podle dostupných informací vypracování přístrojů a postupů, které umožní lidské mysli splynout se softwarem a zajistit, aby tato entita mohla existovat nezávisle na biologickém těle, jen za pomoci hardwaru. Zjednodušeně řečeno vymyslet, jak lidskou mysl převést do světa jedniček a nul.

Podle webu Futurism jsou Muskovy motivace jasné: minimalizovat závislost lidstva na umělé inteligenci (UI). Musk byl před několika měsíci nejen jedním ze signatářů, ale rovnou autorů výzvy světovým vládám, aby nespoléhaly na robotické bojové systémy s UI. Spolu s ním výzvu signoval třeba profesor Stephen Hawking. Obava z toho, že chytré stroje jednoho dne svrhnou lidstvo, tak nejspíš žene miliardáře a vizionáře Muska k urychlení vývoje člověka.

Další z motivací mohla být také Muskova dlouholetá fascinace technologií, která by lidskou mysl do počítač nahrála. Například loni na Code Conference Musk zmínil zařízení s názvem „neural lace“. To popsal jako cestu ke zlepšení člověka a nalezení harmonie se strojem. 

Web Futurism upozornil, že Musk není jediným, kdo investuje do vývoje takového zařízení. Sto milionů dolarů nedávno investoval zakladatel společnosti Braintree Bryan Johnson. Cílem jeho firmy je vyrobit „neuroprotézu“, která by stimulovala doposud nevyužívané části lidského mozku a ve výsledku učinila lidský mozek programovatelným.

Video placeholde
CeBit 2017 • Michal Nosek, Jan Pavec