Turecká firma s třetinovým podílem ČEZu prodává vodní elektrárnu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Turecká firma Akenerji Elektrik Üretim, ve které vlastní více než třetinu akcií polostátní společnost ČEZ, prodá za 80,5 milionu dolarů (asi dvě miliardy korun) tamní vodní elektrárnu Akocak.

„Akenerji minulý týden podepsalo smlouvu o prodeji hydro elektrárny Akocak se společnosti Čanakči HES Elektrik Üretim Anonim Širketi,“ řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Kolik z prodeje získá ČEZ, neupřesnila.

Podle šéfa ČEZ pro Turecko Martina Pacovského využila společnost výhodné příležitosti na trhu. „Prodejní cena je pro nás velmi příznivá,“ dodal. Kupující Čanakči je tureckou energetickou společností.

Elektrárna Akokak má výkon 80,1 MW a nachází se v oblasti Trabzonu na severu země. Podle výroční zprávy ČEZ jde o druhou největší z osmi vodních elektráren, které ČEZ v Turecku spoluvlastní.

Skupina ČEZ zahájila své podnikání v Turecku v roce 2008 podpisem o strategické spolupráci s tamní společností Akkök. Společný podnik Akenerji v současnosti provozuje jednu paroplynovou, jednu větrnou a osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu téměř 1,3 GW.