Unipetrolu vzrostl čistý zisk o stovky milionů

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: profimedia.cz

Unipetrol
Unipetrol
3
Fotogalerie

Petrochemický holding Unipetrol loni zvýšil čistý zisk o čtyři procenta na téměř devět miliard korun. Firmě také vzrostly tržby, meziročně o sedm procent na 130,8 miliardy korun. Unipetrol to oznámil v tiskové zprávě. Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) firmě loni klesl o sedm procent na 13,8 miliardy korun.

Loňské hospodářské výsledky společnosti pozitivně ovlivnilo rozpuštění opravných položek v hodnotě pěti miliard korun. Naopak negativní vliv měla rostoucí cena ropy a z toho plynoucí nižší marže v rafinérské a petrochemické části skupiny Unipetrol.

Společnost v loňském roce zpracovala 7,5 milionu tun ropy. Prodejní objemy rafinérských produktů dosáhly 6,3 milionu tun a petrochemických produktů 1,9 milionu tun. Výrobní kapacity v rafinérské části Unipetrolu byly využity na 86 procent, v petrochemické části na 81 procent.

Unipetrol loni investoval 7,9 miliardy korun. Peníze firma vynaložila zejména na stavbu nové polyetylenové jednotky PE3 v Litvínově, nové plynové kotelny etylenové jednotky tamtéž a do plánované šestitýdenní údržby kralupské rafinérie. „Mezi klíčové projekty z ostatních investičních aktivit ve všech areálech skupiny Unipetrol patřila probíhající rekonstrukce teplárny T700 v Litvínově a výstavba nové plynové kotelny v Neratovicích,“ uvedla firma.

„Investice za osm miliard korun jsou druhým největším investičním objemem za posledních deset let. Během uplynulých tří let jsme do modernizace a rozšiřování výrobních zařízení ve skupině investovali přes 26 miliard korun,“ dodal generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski.

V maloobchodním segmentu směřovaly investice do pokračující modernizace čerpacích stanic Benzina, zejména rozvoje občerstvení Stop Cafe. Benzina provozuje 409 čerpacích stanic a její tržní podíl se loni podle Unieptrolu zvýšil na 23,2 procenta.

Analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal upozornil, že v samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku Unipetrolu meziročně výrazně stouply tržby, provozní zisk EBITDA LIFO i čistý zisk. „Všechno to byly nejsilnější výsledky za jednotlivé země, kde PKN funguje,“ dodal. Kromě Polska a Česka působí PKN také v Německu a Litvě. Těží rovněž ropu v Kanadě a prostřednictvím sítě Benzina vstupuje na Slovensko.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Do loňského září se akcie společnosti obchodovaly na pražské burze. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, ta je od loňského října jediným vlastníkem firmy.