Vakcína GlaxoSmithKline proti ebole zvládla první testy na lidech

virus ebola

virus ebola Zdroj: Global panorama, Flickr, CC BY 2.0

Vakcína proti nakažení ničivým virem eboly, již vyrábí britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline, úspěšně prošla prvním kolem testů na dvaceti dospělých lidech. Je to první krok jejímu rozšíření a komerčnímu uplatnění.

U všech dvacet účastníků klinického testu se vyvinuly žádoucí protilátky proti viru. Několik z nich pocítilo během dvou dnů následujících po očkování mírné horečky, ale žádné vážné nežádoucí vedlejší příznaky se u nich neobjevily.

„Je to dobrá zpráva,“ řekl agentuře Reuters Anthony Fauci, ředitel amerického Národního ústavu pro alergie a nakažlivé nemoci, který se na vývoji vakcíny podílí. „Kdyby vakcína byla velmi jedovatá, nebo kdyby nevyvolávala správné imunologické reakce, nemohli bychom přejít k dalším krokům, ale to důležité je účinnost.“

Testy ukázaly, že imunitní systémy účastníků zareagovaly podobně jako systémy zvířat, které očkováním získaly vůči nákaze ebolou imunitu, řekl Fauci. „Dopadlo to tak, jak jsem doufal, že to dopadne.“

Farmaceutické firmy GlaxoSmithKline, NewLink Genetics a Johnson & Johnson soupeří o prvenství v pomyslném závodě o vývoj vakcíny protiviru, jenž dosud v Africe podle informací Světové zdravotnické organizace nakazil přes patnáct tisíc lidí a připsal si 5600 obětí.

Šimpanzí virus

Produkt firmy GlaxoSmithKline bude ještě muset projít několika zkušebními fázemi. Vakcína, která podle firemních informací nemůže účastníky testů ebolou nakazit, obsahuje dvě varianty viru, jenž napadá šimpanze.

Kromě toho, že imunní systémy účastníků začaly produkovat protilátky specificky proti viru eboly, objevilo s u nich také zvýšené množství T-lymfocytů, bílých krvinek, které mají schopnost vyhledávat a ničit viry. Čtyři týdny po očkování byly T-lymfocyty přítomny v tělech dvou účastníků, kteří dostali nižší dávku, a v tělech sedmi účastníků, kteří obdrželi dávku vyšší.

Firma neoznámila, jak dlouho budou trvat další fáze testování a kdy je možné očekávat, že vakcína bude běžně dostupná.