Volkswagen přidá zaměstnancům v západoněmeckých továrnách

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen Zdroj: E15 - Michal Nosek

Stabilní růst platů si vyjednali odboráři ze svazu IG Metall s vedením automobilky Volkswagen. Mzdová dohoda obsahuje i jednorázový důchodový příspěvek.

Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen letos i příštím roce zvýší mzdy zaměstnanců ve svých západoněmeckých továrnách. Automobilka se na tom již v noci na dnešek dohodla s odborovým svazem IG Metall. Jedná se o kompromis s nímž je spokojená jak firma, tak odbory. „Konečně máme v mzdových otázkách jasno až do roku 2015, je tak daný jasný základ dalšímu plánování, “ řekl po jednání personální šéf firmy VW Martin Rosik.

Dohoda, která se týká zhruba sta tisíc pracovníků navýší od letošního září jejich mzdy o 3,4 procenta a od července 2014 se zvýší o dalších 2,2 procenta. Nová smlouva rovněž zahrnuje jednorázový příspěvek 300 eur (téměř 7800 korun) do penzijního programu každého ze zaměstnanců. O dalším finančním dárku pro zaměstnance VW rozhodlo vedení společnosti již v únoru. Každý, kdo pracuje v továrách firmy na západě Německa dostal k letošnímu platu jednorázovou prémii 7200 eur (180 tisíc korun) za úspěšný loňský rok.

Winterkorn: Půl miliardy už je moc

Zaměstnanci dostanou přidáno, ale jejich šéf Martin Winterkorn se rozhodl pro snížení svých astronomických příjmů. Šéf německého automobilového koncernu VW, který je nejlépe placeným německým manažerem, se vyslovil pro omezení růstu svého platu. Winterkorn si v roce 2011 vydělal 17,5 milionu eur (přes 429 milionů korun). Za loňský rok by při zachování dosavadních pravidel měl dostat až 20 milionů eur. „Přes všechny úspěchy koncernu nemůže tento růst pokračovat donekonečna,“ řekl o svém platu letos v únoru Winterkorn. „Pokud bych skutečně dostal 20 milionů eur (zhruba půl miliardy korun), lidé by se s tím už určitě nesmířili, proto bych měl dostat méně, než v roce 2011“ dodal.

Platy vzrostou i ve Škodě Auto

Součástí Volkswagenu je rovněž Škoda Auto. Ta se již v březnu dohodla se zástupci zaměstnanců na zvýšení tarifní mzdy o tři procenta a vyplacení jednorázového bonusu dvacet tisíc korun. Průměrný plat ve Škodovce se loni vyšplhal nad hranici 40 tisíc korun.

Koncern Volkswagen se chce do roku 2018 stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů. Díky rekordnímu prodeji dosáhla také rekordních zisků. Provozní zisk se zvýšil o 2,1 procenta na 11,5 miliardy eur (téměř 300 miliard korun) a tržby stouply o více než 20 procent.