Volkswagen rozšíří výrobu na Slovensku. Investuje 50 milionů eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Německá automobilka Volkswagen investuje ve svém závodě v Bratislavě 50 milionů eur, v přepočtu asi 1,3 miliardy korun, do rozšíření výrobní kapacity sportovně-užitkových vozů (SUV) o čtvrtinu. Volkswagen už dříve ohlásil, že na Slovensku v průběhu několik let proinvestuje zhruba 1,5 miliardy eur.

Práce na rozšíření linek pro výrobu SUV provede firma během nadcházející celozávodní dovolené, která začne tento pátek. „Důvodem úprav je přetrvávající poptávka po vozidlech SUV z našeho závodu,“ uvedl člen představenstva bratislavské továrny Wilfried von Rath.

Automobilka v říjnu informovala, že v příštím roce plánuje v bratislavské továrně vyrobit 400 tisíc aut. Dosáhla by tak naplnění své stávající výrobní kapacity. V prvním pololetí z linek závodu sjelo 94 600 vozidel, což bylo o 45 procent více než ve stejném období loni.

Volkswagen v Bratislavě vyrábí vozy značek Volkswagen Touareg, Audi Q7 a části vozu Porsche Cayenne. K nim letos přibyla produkce malých aut Volkswagen up!, Škoda Citigo a Seat Mii.

Volkswagen na Slovensku zaměstnává více než 7000 lidí. Společnost navíc nabírá zhruba 1800 dalších pracovníků do rozšíření výroby nebo do nové lisovny. Automobilka v slovenské metropoli rovněž chystá výstavbu nové svařovny.

Kromě Volkswagenu mají na Slovensku své montážní závody také francouzský PSA Peugeot Citroën a korejská Kia Motors. Automobilový průmysl je vedle výroby elektroniky jedním z tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.