Volkswagen vydá první dluhopisy po emisním skandálu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Německá automobilová skupina Volkswagen chystá návrat na kapitálový trh s novou emisí dluhopisů zřejmě už příští měsíc. Agentuře Reuters to dnes řeklo několik lidí informovaných o plánech firmy. Kvůli skandálu s měřením emisí nevydal podnik dluhopisy už devět měsíců.

„Volkswagen začal jednat s bankami a první emise by se mohla uskutečnit hned po vydání výroční zprávy za rok 2015,“ uvedl jeden ze zdrojů. Plán návratu na kapitálový trh potvrdil mluvčí Volkswagenu. Ten dnes řekl, že skupina očekává emisi dluhopisů do konce druhého čtvrtletí.

Volkswagen loni v září po odhaleních v USA přiznal, že do zhruba 11 milionů vozů s naftovými motory instaloval software, který umožňuje při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Americké ministerstvo spravedlnosti počátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli skandálu civilní žalobu a firma čelí řadě dalších žalob a vyšetřování.

Loni si skupina odložila stranou na krytí nákladů spojených se skandálem 6,7 miliardy eur (181 miliard korun). Všeobecně se ale soudí, že bude potřebovat mnohem více hotovosti.