Volkswagen zvažuje rozšíření výroby elektromobilů, aby uklidnil odboráře

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Volkswagen elektromobil
Výroba automobilů
Výroba automobilů
Volkswagen I.D. Vizzion
5
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen možná rozšíří výrobu automobilů na elektrický pohon v Německu, aby vytížil své závody a vyhnul se střetům s mocnými odborovými svazy. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Podle nich VW hodlá ve východoněmeckém městě Zwickau (Cvikov) montovat více než původně plánovaných 100 tisíc elektromobilů ročně a uvažuje také o jejich produkci v závodě v Emdenu na severozápadě země. Ten má časté odstávky, protože klesá poptávka po vozu střední třídy Passat. Později může německý výrobce začít vyrábět elektromobily i v Hannoveru. List Frankfurter Allgemeine Zeitung v úterý uvedl, že ve Zwickau by se mohla výroba rozšířit až na 300 tisíc vozů ročně.

O věci má být rozhodnuto do zasedání dozorčí rady v příštím týdnu, na níž má šéf koncernu Herbert Diess představit desetiletý podnikatelský plán, první od jeho nástupu do čela firmy letos v dubnu. Projednány mají být také možnosti spolupráce VW s americkou automobilkou Ford na výrobě lehkých užitkových vozidlech a dalších projektech.

Širší spojení s Fordem ale znepokojuje německé odborové svazy, protože výroba lehkých užitkových vozů by se mohla přesunout do levnějších montážních závodů americké firmy ve východní Evropě.