Zadlužená Liberty Ostrava představila optimalizační plán. V ohrožení je 100 tisíc lidí

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Situace ostravských hutí Liberty Ostrava je velmi vážná, negativní sociální dopady mohou zasáhnout až 100 tisíc lidí, řekl v úterý na tiskové konferenci předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo. Odbory proto vyzvaly vládní i opoziční politiky, aby při jednáních o firmě postupovali jednotně. Oslovili i velvyslanectví Velké Británie, kde má mateřská firma Liberty sídlo. Společnost Tameh, která Liberty Ostrava dodává energie, soud poslal v úterý do úpadku. Liberty dnes také představila partnerům optimalizační plán, který má vést ke splacení jejích dluhů.

Liberty Ostrava má i s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců. Podle Ďurča jsou na hutě ještě navázány další dodavatelské podniky s více než 20 tisíci pracovníky, přičemž možný pád podniku by podle šéfa svazu měl vliv i na rodiny zaměstnanců. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v minulých dnech uvedl, že firma se zatím nechystá propouštět.

Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Soud 29. listopadu vyhlásil individuální moratorium, které huti zajišťuje ochranu před firmou Tameh Czech, jež jí dodává energie. Situace se vyhrotila ve čtvrtek, když společnost Tameh oznámila, že na sebe podala insolvenční návrh kvůli platební neschopnosti, protože jí Liberty, její jediný zákazník, už půl roku neplatí. Huť Tamehu dluží dvě miliardy korun. Tameh následně v pondělí uvedl, že řízeně ukončí provoz do středy.

Šéf OS KOVO upozornil na to, že zaměstnanci ostravských hutí jsou ve velké nejistotě. Po ukončení provozu firmy Tameh bude muset Liberty podle něj poslat zaměstnance domů, odbory proto budou chtít s vedením společnosti jednat o tom, za jakých podmínek se tak uskuteční.

Ďurčo se v minulých dnech setkal se zástupci opozice i vlády. „Chceme, aby v případě řešení situace Liberty postupovali jednotně,“ zdůraznil Ďurčo. V této souvislosti připomněl postup státu při insolvenci další moravskoslezské firmy OKD. Podle něj je nutné fungování hutí zachovat, protože mají vysokou přidanou hodnotu a případný pád společnosti by mohl mít vážné důsledky pro celý region. „Vnímáme, že situace je nebezpečná. Žádná vláda nesmí pád takové společnosti dovolit, je potřeba jednat,“ zdůraznil šéf svazu. Odbory mají naplánována jednání i s regionálními politiky.

O situaci Liberty Ostrava bude ve středu odpoledne jednat se zástupci společnosti ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Vláda chtěla po Liberty, aby začátkem tohoto týdne předložila ministerstvu průmyslu a obchodu věrohodný plán restrukturalizace Liberty Ostrava. Úřad v pondělí oznámil, že ministerstvo obdrželo odpověď. Stát je navíc věřitelem firmy. Státní pojišťovací společnost EGAP poskytla firmě dřív garanci v hodnotě 1,5 miliardy korun za úvěr a v září za Liberty Ostrava zaplatila pohledávku 60,8 milionu eur, což nyní vymáhá.

Od července roku 2019 je někdejší Nová huť součástí skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance (Gupta Family Group Alliance) britského podnikatele Sanjeeva Gupty a nese název Liberty Ostrava.

Podle analytiků za současnou neschopností hutě Liberty Ostrava splácet finanční závazky může vedle nižší poptávky hlavně špatné vedení britským vlastníkem. Vygenerované peníze podle analytiků neuváženě půjčilo do jiných společností v koncernu Sanjeeva Gupty.

Kde se vzaly problémy Ostrava Liberty

Ostravská ocelárna se do potíží dostala kvůli nízké poptávce na trhu s ocelí a špatné finanční kondici mateřské skupiny koncernu GFG Alliance. K tématu jsme již psali: 

Liberty představila partnerům optimalizační plán

Společnost Liberty Ostrava v úterý oznámila, že svým hlavním partnerům představila podrobnosti optimalizačního plánu, který zlepší její provozní, obchodní a finanční výsledky. Tento plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů Liberty a získal již podporu významného věřitele, uvedla firma, aniž by upřesnila, o koho jde. Společnost také tvrdí, že může dosáhnout ziskovosti a splácet závazky bez většího externího financování. Počítá i s možným vstupem strategických partnerů.

„Společnost se v lednu chystá zahájit proces znovuzprovoznění vysoké pece číslo 3. V následujících měsících pak zvýší výrobu v souladu s očekávaným oživením evropského trhu s ocelí,“ sdělila Liberty.

VIDEO: Jak probíhá výroba v ostravských hutích Liberty

Video placeholde
Jak se vyrábí dráty v ostravských hutích Liberty Ostrava • e15, Liberty Ostrava