Guptův těžký předvánoční týden. Liberty se musí vyrovnat s koncem energetických dodávek

Miliardář Sandžív Gupta čelí těžké zkoušce

Miliardář Sandžív Gupta čelí těžké zkoušce Zdroj: profimedia.cz

Britsko-indickému oceláři Sandžívu Guptovi se krátí čas na záchranu ostravské ocelárny. Společnost Tameh, která huti Liberty poskytuje teplo, páru a elektřinu, má uhlí pouze do středy a pak přestane energetické komodity dodávat. Gupta je v těžko řešitelné situaci.

V pátek se zástupci vlády se společnostmi Liberty, Tameh a OKD dohodli na zajištění poslední dodávky uhlí. Liberty zaplatila za uhlí, které státní firma OKD dodala Tamehu, a ten může alespoň do středy pokračovat v provozu. Tameh je přitom v insolvenci, přičemž jeho největším dlužníkem je právě Liberty.

Vláda se k pomoci zatím nemá

Problém se tím ale jen o pár dní odsunul. Spor mezi Tamehem a Liberty zůstává a stejně tak přetrvávají i finanční problémy obou stran sporu. „Vláda je ve velice složité pozici, ale těžko si nyní představit, že by situaci finančně pomáhala řešit,“ sdělil pod podmínkou anonymity zdroj z ocelářských kruhů. Tato slova potvrzuje i vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v pátek uvedl, že mimořádná půjčka od státu pro Liberty Ostrava není na pořadu dne.

Poslední dodávka uhlí má zajistit, aby Liberty postupně utlumila výrobu koksu, aniž by hrozilo nevratné poškození koksárenské baterie. Dává také čas Guptovi k tomu, aby potřebné peníze sehnal. Ty přitom v poslední době mířily spíš z Ostravy do dalších Guptových evropských provozů, které jsou v podobně složité finanční situaci. Z poslední dostupné výroční zprávy k fiskálnímu období, jež končilo loni v březnu, vyplývá, že ostravský podnik sesterským firmám napůjčoval vyšší jednotky miliard korun, o desítky procent víc, než teklo druhým směrem.

Jak už psala e15 v listopadu, Liberty Ostrava by přitom na rozjetí pece a výraznější oživení výroby potřebovala investice minimálně v nižších jednotkách miliard korun. Částka by sloužila především na nákup surovin pro výrobu surového železa, jako je uhlí, šrot nebo železná ruda.

Dluhy ocelárny rostou

Liberty ke konci října v rámci soudem vyhlášeného moratoria, které ji má ochránit před Tamehem, oznámila, že dluží přes tři miliardy korun. Minimálně u Tamehu ale její dluhy dál narůstají – energetická firma dnes u ocelárny eviduje pohledávku už ve výši dvě miliardy korun, většinu po splatnosti.

Zastavení dodávek energetických komodit by huť mohlo zcela ochromit. Kromě zastavení výroby koksu a nutnosti zajišťovat si tuto komoditu pro rozjetí vysoké pece z jiných zdrojů huti docházejí také ocelové polotovary, ze kterých válcuje finální výrobky. V takovém případě jsou ve hře jen tři možnosti: totální zastavení výroby, rozjetí pece s cizím koksem, nebo nákup ocelových polotovarů. 

Podle mluvčí společnosti Liberty Ostrava Kateřiny Zajíčkové huť nadále počítá s variantou číslo dvě, tedy s lednovým rozjetím vysoké pece: „Konec dodávek od Tamehu nebude mít na plánované nastartování vysoké pece přímý vliv, protože huť bude mít možnost koks sehnat i jinde.“ Otázkou zůstává, zda se pec skutečně rozjede a v jakém režimu mezitím pojedou válcovny. Jasněji by mohlo být po jednání Liberty s vládou, které má proběhnout ve středu.

Kde se vzaly problémy Ostrava Liberty

Ostravská ocelárna se do potíží dostala kvůli nízké poptávce na trhu s ocelí a špatné finanční kondici mateřské skupiny koncernu GFG Alliance. K tématu jsme již psali: 

VIDEO: Jak se vyráběly dráty v ostravských hutích Liberty Ostrava

Video placeholde
Jak se vyráběly dráty v ostravských hutích Liberty Ostrava • e15, Liberty Ostrava