Ostravské huti Liberty došly peníze. Podala návrh na ochranu před věřiteli

Miliardář Sanjeev Gupta, majitel huti Ostrava Liberty

Miliardář Sanjeev Gupta, majitel huti Ostrava Liberty Zdroj: Reuters

Největší česká huť Liberty Ostrava, jejímž majitelem je indický ocelářský magnát Sandžív Gupta, požádala o individuální moratorium na ochranu před věřitelem Tameh. S informací přišly Hospodářské noviny s tím, že ocelárna připravuje restrukturalizační plán, který počítá se vstupem strategického partnera a prodejem části majetku. Předložit ho má do 30 dnů.

Finančním potížím čelí ostravská Liberty delší dobu. Na pozdní proplácení faktur si už v dubnu stěžovala například energetická společnost Tameh. Další věřitel, Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se zas z Liberty snažila měsíce získat zpět záruky za půjčku, kterou huti dala v době pandemie. Do dnešního dne získala jen zhruba desetinu sumy, tedy asi 150 milionů korun. 

V návrhu, který citují Hospodářské noviny (HN), Liberty Ostrava uvádí, že „provoz závodu negeneruje příjem, který by stačil na úhradu peněžitých dluhů vzniklých ve lhůtách splatnosti“. Ke konci října činila výše závazků Liberty lehce přes tři miliardy korun. Samotný podnik uvádí, že jeho finanční potíže dosahují takové závažnosti, že bez přijetí chystaných restrukturalizačních opatření by „došlo k jeho úpadku“.

Na firmu doléhá nízká poptávka po ocelových produktech a špatná finanční kondice Guptovy skupiny GFG. V říjnu kvůli tomu podnik odstavil svou poslední vysokou pec s tím, že jde o mimořádnou událost „na dva týdny“. Zařízení, v němž hutě vyrábějí surové železo, klíčovou surovinu pro konečné ocelové produkty, ale dosud nenaběhlo. 

Podle zdroje deníku e15 by si opětovné rozjetí vysoké pece na ekonomicky smysluplnou kapacitu jednoho milionu tun surového železa ročně vyžádalo investice do pracovního kapitálu minimálně v nižších jednotkách miliard korun. Jedná se zejména o nutný nákup blíže nespecifikovaných surovin pro výrobu surového železa. V této souvislosti se v minulosti zmiňovaly nedostatečné zásoby uhlí, šrotu nebo železné rudy. Tyto peníze nyní ale podnik nemá, a navíc jeho mateřská skupina čelí finančním problémům i jinde v Evropě. Například na Guptovu ocelárnu v rumunské Galati věřitelé podali několik insolvenčních návrhů. 

Pokud by se pec nerozjela, Liberty by si musela nechat dovážet ocelové polotovary, takzvané bramy, což by však ještě dále zhoršilo ekonomiku provozu. Dnes podnik zaměstnává zhruba šest tisíc pracovníků. 

Stát v souvislosti s problémy hutí Liberty Ostrava udělá maximum pro to, aby zajistil stabilitu v regionu. Na dotaz novinářů to dnes po jednání vlády řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Možností je podle něj buď vyřešení situace v podniku za rozumných podmínek, nebo zajištění podmínek pro zaměstnance. Ministr zároveň přiznal, že situace ostravských hutí je dlouhodobě složitá.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky chce huť do konce prosince spustit vysokou pec číslo tři. Propouštět nehodlá. Hejtman se tyto informace dozvěděl na úterním jednání tripartity.