Zásoby plynu na Ukrajině klesly o 14 procent, zemi zasáhnou mrazy

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC: (CC0 1.0)/tpsdave/pixabay.com

Zásoby zemního plynu na Ukrajině klesly od začátku topné sezony na konci října už o 14 procent a čerpání ze zásobníků se kvůli nástupu mrazů zrychlilo. Ukrajina je od června bez dodávek ruského plynu. Kyjev sází na to, že cena ruského plynu bude muset během prvního čtvrtletí příštího roku klesnout v souvislosti s nynějším propadem cen ropy.

Státní monopol na přepravu plynu Ukrtransgaz uvedl, že k 26. listopadu měl v zásobnících 14,4 miliardy krychlových metrů plynu. K 20. říjnu, kdy se začal uvolňovat plyn pro ukrajinské teplárny, měla Ukrajina v rezervách 16,7 miliardy kubíků. Ještě 15. listopadu bylo v zásobnících 15,35 miliardy kubíků.

Ruský vývozní monopol Gazprom v červnu Ukrajině uzavřel přívod plynu kvůli chronické neschopnosti ukrajinského plynárenského podniku Naftogaz platit za dodávky. Ruský plyn kryje zhruba polovinu ukrajinské roční spotřeby. Na zimních dodávkách ruského plynu na Ukrajinu se obě země dohodly na konci října po několikaměsíčních jednáních za zprostředkování Evropské unie.

Situaci může zkomplikovat počasí

Ukrajinští činitelé donedávna říkali, že hodlají dovoz plynu z Ruska omezovat na minimum. Šéf Naftogazu Andrij Kobolev minulý týden uvedl, že prozatímní dohoda o dodávkách s Gazpromem je pouze pojistkou pro případ nízkých teplot a že Ukrajina hodlá časem ukončit svou závislost na ruském plynu pomocí lepšího propojení s Evropskou unií.

Ministr energetiky Jurij Prodan ale už připustil, že nadcházející vlna mrazů by mohla Kyjev přimět k přehodnocení tohoto postoje. Meteorologové předpovídají, že teploty mohou do poloviny prosince klesnout k minus 20 stupňům Celsia.