Zetor v pololetí zvýšil zisk na 136 milionů

Zetor Forterra HSX

Zetor Forterra HSX Zdroj: Zetor

Zetor, Zetor System
Zetor, 8441
Zetor, Proxima Power I.
Zetor, Proxima Power
Zetor, Proxima Plus II.
8
Fotogalerie
Tradiční tuzemský výrobce traktorů Zetor má za sebou úspěšné pololetí. Zisk před zdaněním se vyšplhal na 136 milionů, což představuje meziroční nárůst o 82 milionů (152 procent). Firmě se letos daří prodávat více traktorů, díky čemuž vzrostly tržby o 36 procent, tedy zhruba o půl miliardy.

„Růst prodejů registrujeme jednak na našich tradičních trzích, ke kterým patří například Polsko, Česká a Slovenská republika, Irsko či USA, ale i v nových teritoriích, z nichž je potřeba jmenovat především Irák,“ uvedl finanční ředitel společnosti Zetor Tractors Petr Veselý.

Zetor dosáhl za první tři čtvrtletí roku 2011 zisku 80 milionů

Marián Lipovský: Chystáme se s traktory do Ruska. Smlouva je před podpisem

Dobře na odbyt jdou prý silnější traktory, což se projevuje na růstu marží. Hrubý provozní zisk EBITDA se zvýšil o sto milionů korun na 240 milionů. Optimismus přitom v Zetoru neztrácejí ani pokud jde o další měsíce. „Náš revidovaný plán počítá s tím, že i přes pesimistické prognózy ekonomického vývoje v eurozóně budou naše hospodářské výsledky ve druhém pololetí tohoto roku na úrovni srovnatelné s prvním pololetím,“ doplnil Veselý.

Zetor Forterra HSXZetor Forterra HSX | Zetor

Zetor Forterra HSX

Firma přitom hodně sází na novou řadu silných traktorů Zetor Forterra HSX, jejichž výroba začala v červnu. Do konce roku by mělo z továrny vyjet 400 těchto strojů. Brněnský Zetor byl jednou z firem, na kterou velmi výrazně dolehly dopady ekonomické krize v roce 2009. Prodej traktorů se tehdy meziročně propadl o třetinu na 4223 kusů a počet zaměstnanců klesl ve srovnání s rokem 2008 o pětinu. Krize například odsunula uvedení na trh nejsilnějšího modelu Maxterra o výkonu až 200 koní. Nyní se počítá se zahájením prodeje až v roce 2014.