Zisk Gazpromu klesl o čtvrtinu, přesto překonal očekávání analytiků

Gazprom

Gazprom Zdroj: Gazprom

Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom loni klesl o 25 procent na 714 miliard rublů (239,6 miliardy korun). Výsledky však překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 689 miliardy rublů. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy.

Příjmy stouply o 6,6 procenta na 6,5 bilionu rublů. Příjmy z prodeje plynu se zvýšily o jedno procento, z toho příjmy z prodeje plynu do Evropy o čtyři procenta a na domácím trhu o sedm procent. Příjmy z prodeje plynu do zemí bývalého Sovětského svazu se snížily o pět procent. Příjmy z prodeje ropných produktů stouply o 13 procent a z prodeje ropy a plynových kondenzátů o 31 procent.

Gazprom již dříve uvedl, že loni zvýšil vývoz zemního plynu do Evropy a Turecka o 8,1 procenta na rekordních 193,9 miliardy metrů krychlových. Celková produkce firmy stoupla o 12,4 procenta na 471 miliard metrů krychlových.

Gazprom je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Pokrývá asi 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.