Průmysl v dubnu zrychlil růst, sektor drží opět výroba aut

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Automobilový sektor v dubnu opět podpořil průmyslovou výrobu. Ta v dubnu zrychlila meziroční růst na 4,2 procenta. Proti březnu a po očištění o sezonní vlivy byla ale nižší o 1,3 procenta, uvedl Český statistický úřad. V březnu rostla o 1,2 procenta. Podle analytiků výsledky potvrdily slábnoucí výkon tuzemského průmyslu, ale pozitivem je nárůst nových zakázek.

„Dubnová data za průmyslovou výrobu potvrzují, že průmysl sice nadále roste, jeho dynamika však postupně slábne. Většina nejvýznamnějších odvětví zpracovatelského průmyslu roste v letošním roce podstatně slaběji, než byl průměrný růst v roce 2015,“ komentoval čísla analytik ING Bank Jakub Seidler.

Dubnová čísla z průmyslu zapadají do trendu slabšího růstu produkce, který započal již před koncem loňského roku, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Po očištění o sezonní vlivy dosáhl podle něj meziroční růst produkce nejslabšího tempa od začátku roku.

Analytik Raiffeisebank Michal Brožka míní, průmysl je stále zatížen odstávkami v energetice a chemickém průmyslu, takže i s ohledem na nepříznivý vývoj v těžařském průmyslu je takový dubnový výsledek pozitivní. Všeobecně pro letošek nadále počítá s mírným zpomalením růstu průmyslové výroby na 3,3 procenta z loňského tempa 4,4 procenta.

Cz Industrial Production

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 13,2 procenta. Přibyly zejména zakázky ze zahraničí, kterých bylo proti loňskému dubnu o 17,4 procenta více. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,1 procenta.

K růstu průmyslové produkce vedle výroby aut přispěla kovovýroba a produkce pryžových a plastových výrobků. Naopak v chemickém, těžebním a potravinářském průmyslu výroba klesla.

Zakázky ubývaly v chemickém a farmaceutickém průmyslu

Vyšší počet zakázek ČSÚ zaznamenal jak v automobilové výrobě, tak i v kovovýrobě, hutním průmyslu a slévárenství. Nových zakázek meziročně ale ubylo v chemickém a farmaceutickém průmyslu a ve výrobě elektrických zařízení.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně stouply o 0,3 procenta. Zvýšily se tržby z přímého vývozu průmyslových podniků, zatímco domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu proti loňskému dubnu přibylo 3,2 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 3,5 procenta na 29 252 korun.