První fáze obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou je na dosah

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Dohoda na dohled

První fáze obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou by měla být podepsána 15. ledna. Podle vyjádření obou zúčastněných stran by k podpisu další části dohody mělo dojít „v dohledné době“. 

Ghosn stále na útěku

Japonská prokuratura provedla prohlídku domu, kde před svým útěkem do Libanonu žil bývalý předseda správní rady automobilky Nissan Carlos Ghosn. Ten se v současné době skrává v Libanonu, kam uprchl schovaný v bedně na hudební nástroje. Japonsko, které s Libanonem nemá uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů, usiluje o setkání s Ghosnem. Ten uvedl, že neutekl před spravedlností, ale naopak před nespravedlností a politickým pronásledováním.

Akcie v dobré kondici

Americké akcie ke konci roku zažívaly - podobně jako po celý rok - optimistické chvíle. I díky naději na ukončení obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou. Vysoký růst si připsaly i za celý loňský rok, když indexy S&P 500 a Nasdaq zaznamenaly nejvyšší roční procentní růst od roku 2013 a Dow Jones od roku 2017. Svůj nejnižší roční pohyb naopak zaznamenal dolar. 

Lidovci a Zelení se dohodli

Rakouští lidovci (ÖVP) a strana Zelených se po dlouhých vyjednáváních dohodli na vládní koalici. Oznámil to šéf lidovců a bývalý kancléř Sebastian Kurz. Program budoucího kabinetu obě strany zveřejní ve čtvrtek. Šéf zelených Werner Kogler prohlásil, že Rakousko se ocitne v čele Evropy pokud jde o klimatickou politiku.