Ranní check: Colt CZ chce Strnadovi překazit americké nákupy. Oligarchové bojují o Poldi

Výroba zbraní v Colt CZ Group

Výroba zbraní v Colt CZ Group Zdroj: Colt CZ Group SE

Dobré ráno! Je 328. den roku, svátek má Emílie. V tento den v roce 1966 u Bratislavy havaroval letoun Iljušin Il-18 aerolinek TABSO, zahynulo všech 82 lidí na palubě. Byla to největší letecká nehoda v československé historii.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Colt CZ chce Strnadově CSG vyfouknout nákup amerických značek Remington či Federal Premium

Česká zbrojařská společnost Colt CZ Group předložila nabídku na spojení s významným americkým výrobcem zbraní a munice Vista Outdoor. Vyplývá to z regulatorních dokumentů. Část stejné firmy, konkrétně její muniční divizi, přitom má koupit průmyslový holding CSG podnikatele Michala Strnada. Správní rada Visty zatím žádné stanovisko k nabídce nezaujala, ale hodlá se jí zabývat.

✅ V areálu Poldi zuří boj oligarchů. Na majitele Gerasimenka útočí těžká váha ruského byznysu

Rozsáhlý chátrající areál po bývalé huti Poldi se stal bojištěm ruských velkopodnikatelů. Na jedné straně stojí v Rusku odsouzený majitel kladenských pozemků a hal Dmitrij Gerasimenko a na druhé bývalý majitel samotné zkrachovalé huti Andrej Zokin, který má blízko k největším spojencům ruského prezidenta Vladimira Putina. Válka probíhá prostřednictvím právníků v insolvenčním řízení mediálně neznámé společnosti Fer Immo, která nemovitosti v lokalitě zastřešuje. Zokin v něm po Gerasimenkovi požaduje splacení pohledávek za stovky milionů korun.

✅ Kopírování indexů skončí díky umělé inteligenci, věští šéf fondu Conseq

Zakladatel společnosti Conseq Investment Management Jan Vedral chodí do práce s tím, že se musí postarat o 145 miliard korun, které mu svěřili tuzemští investoři. Je strohý, zásadně se neusmívá a na novináře obvykle nemá čas. Nechodí daleko pro zemitější výraz, kterým často podpoří svůj kritický názor na ten či onen zrovna populární investiční trend. Mainstream pro něj nebyl nikdy důležitý. Pro investičního manažera je taková schopnost otázkou profesního přežití.

✅ Chceme dostat peníze z tradičních financí na blockchain, říká šéf nového českého kryptofondu

Kryptoměny stále více zajímají i investory z tradičního světa. Pro většinu z nich je ale představa peněženek, seed frází a soukromých a veřejných klíčů nepředstavitelnou překážkou. Proto začínají vznikat i specializované fondy, které jim chtějí expozici do bitcoinu, etheru a dalších umožnit.

 

Stane se dnes:

  • Nový slovenský premiér Robert Fico navštíví Česko. Bude jednat s premiérem Petrem Fialou, prezidentem Petrem Pavlem nebo s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.
  • Začíná platit příměří v Pásmu Gazy. Během čtyř dnů se má dostat na svobodu 50 Izraelců unesených Hamásem výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.
  • Končí druhé kolo jednání odborů německých strojvedoucích GDL s železniční společností Deutsche Bahn (DB) o vyšších mzdách. Na německé železnici v případě neúspěchu hrozí další stávka.