Ranní check: Microsoft pokročil s plány na výstavbu datového centra v Praze, vláda podpoří důchodové spoření

Společnost Microsoft

Společnost Microsoft Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 61. den roku, svátek má Anežka. V tento den byla roku 1998 na severu Vídně byla unesena Natascha Kampuschová, která se na svobodu z podzemní kobky dostala až v srpnu 2006.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Důchodové spoření podpoří vláda vyššími bonusy. Lidé ale musejí ukládat více

Motivovat lidi štědřejšími státními příspěvky nebo vyššími daňovými odpočty, aby si ukládali více na stáří. To je cíl novely zákona o kapitálovém trhu, kterou chystá ministerstvo financí. Předloha přinese i další opatření v dobrovolném důchodovém spoření, jako je například nový investiční penzijní fond. Změny, které mají zatraktivnit především mladým lidem přípravu na odchod z ekonomicky aktivního života na odpočinek, budou součástí penzijní reformy rezortu práce a sociálních věcí. Obě ministerstva postupují ve shodě. 

✅ Kupkův obraz Complexe se v Londýně vydražil za téměř 123 milionů

Vzácný obraz Complexe od malíře Františka Kupky, jehož posledním majitelem byl slavný skotský herec Sean Connery, se ve večerní aukci v Londýně, pořádané společnosti Sotheby’s, prodal za 4 646 000 liber, tedy zhruba 122,9 milionu korun.

Tchajwanský křemíkový štít děraví. Přesun výroby čipů do USA ohrožuje bezpečnost ostrova  

Tchaj-wan při své obraně před případným čínským útokem nesází pouze na mocné spojence, ale také na svou nepostradatelnost v oblasti polovodičového průmyslu. Jeho slévárny na špičkové čipy jsou dokonce přímo v oblasti možné invaze. Jenže tato páka ostrova na velmoci, přezdívaná křemíkový štít, slábne s jejich snahou se osamostatnit a zajistit si domácí výrobu. Obavy vyvstaly zejména v souvislosti s výstavbou továren TSMC na vyspělé čipy v Arizoně.

✅ Ukrajina přežila ruský zimní teror, uvedl ukrajinský ministr Kuleba

Ukrajina se nenechala zlomit ruským zimním terorem, a znovu tak porazila ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl na sociálních sítích ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusko od podzimu provádělo masivní vzdušné útoky na ukrajinské objekty energetiky, čímž Ukrajince připravovalo o elektřinu a teplo a narušovalo i chod kritické infrastruktury.

✅ Microsoft už má projekt datového centra v Praze, stavba vyjde na pět a půl miliardy

Americká společnost Microsoft pokročila v přípravách na vybudování datového centra v Praze. Celkově by mělo vyjít na více než pět a půl miliardy korun. Stavba a její vybavení podle informací E15 aktuálně počítá s částkou mírně nad čtyři miliardy. Na dalších jeden a půl miliardy vyšel pozemek v Letňanech, který Microsoft získal v květnu loňského roku od CPI Radovana Vítka.    

Stane se dnes:

  • Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý představí novou predikci vývoje tuzemského hospodářství. Představen bude předpokládaný vývoj HDP, průmyslu, maloobchodu, inflace, nezaměstnanosti a růstu mezd. 
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad únorového vývoje inflace v eurozóně.
  • Pokračuje 48hodinová stávka britských ošetřovatelů kvůli sporu ohledně mezd.