Ranní check: Microsoft zvýšil ve čtvrtletí zisk o třetinu. Kiwi.com propouští

Dobré ráno! Je 31. den roku, svátek má Marika. V tento den v roce 2020 Spojené království po 47 letech vystoupilo z Evropské unie.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Microsoft zvýšil zisk díky úspěchu AI

Microsoft ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 procent na 21,9 miliardy dolarů. Nové funkce nástrojů využívajících umělé inteligence pomohly firmě získat nové zákazníky pro její cloudové služby a také k operačnímu systému Windows, který AI integruje do svého nástroje Copilot. Tržby překonaly očekávání analytiků, když posílily o 18 procent na 62 miliard dolarů.

Softwarovému obrovi také pomohlo dokončení akvizice herní firmy Activision Blizzard. Největší transakce Microsoftu v jeho 48leté historii umožnila zvětšit jeho pozici na trhu videoher a lépe konkurovat lídrovi v tomto segmentu, společnosti Sony.

✅ Státní Čepro zaplatí podnikateli Zoubkovi za čerpací stanice Robin Oil 4,5 miliardy

Státní podnik Čepro koupil od podnikatele Jiřího Zoubka konkurenční síť čerpacích stanic Robin Oil, od níž získal 75 benzinových pump. Zařadí je do své sítě EuroOil, která tak bude nově mít 285 stanic, což ji řadí na třetí místo v Česku. „Smluvní strany se dohodly, že nebudou cenu za nákup sítě Robin Oil sdělovat,“ říká Štefan Fous z odboru komunikace ministerstva financí. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých transakci však dosáhla cena 4,5 miliardy korun. Transakci nedávno posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

✅ Kiwi.com propouští skoro pětinu zaměstnanců a hledá nové zdroje příjmů

Brněnský vyhledávač letenek Kiwi.com prochází zásadní proměnou. Firma sice v roce 2022 vyrostla o víc než sto procent a utržila přes šest miliard, stále se ale potýká s každoročně ztrátovým hospodařením; za předminulý rok měla výdaje o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. Nyní propouští osmnáct procent zaměstnanců. Dosud ve společnosti pracovalo zhruba 1200 lidí, o práci tak přijde přes dvě stě lidí.

✅ Volný pád médií se přiblížil. AI dorazila jejich ekonomický model

Rok 2024 bude pro novinařinu extrémně náročný, neboť nové technologie velmi agresivně útočí na pilíře jejího obchodního modelu. Hrozí, že dřív než se nejasná pravidla například pro AI vyřeší, dostanou se redakce do problémů, z nichž už se nebudou mít šanci vyhrabat.

✅ Výchovné za dítě pro důchodkyně už neporoste. Valorizaci pětistovky zastaví vláda zákonem

Pět stokorun měsíčně za vychované dítě zůstane nejvyšší možnou částkou, na niž budou mít především ženy v důchodu nárok. Na tento bonus se nebude vztahovat pravidelná valorizace penzí připadající vždy na začátek ledna ani případné mimořádné nárůsty způsobené vysokou inflací. Vláda tomu z důvodu úspor zabrání novelou zákona, která je součástí důchodové reformy. V příštích letech pak začne výchovné na dvě děti přiznané budoucím seniorkám postupně klesat a od roku 2030 u nových důchodů úplně zanikne. Příspěvek nahradí rodinný vyměřovací základ.

Stane se dnes:

  • Vláda má na své schůzi mimo jiné rozhodnout o tom, zda znovu prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem. 
  • Končí dvoudenní neformální zasedání unijních ministrů obrany. Jednání se týká zejména Ukrajiny.
  • Čtvrtletní hospodářské výsledky zveřejní například společnosti Boeing nebo Samsung.
  • Americká centrální banka Fed oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách. Očekává se, že základní úrokovou sazbu ponechá v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.