Ranní check: Pilulka naráží na nezájem investorů, brněnský eshop Notino září

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomeš Michael / E15

Dobré ráno! Je 167. den roku, svátek má Zbyněk. V tento den v roce 2000 Česká národní banka uvalila nucenou správu na Investiční a poštovní banku.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Investoři zatím poptávají jen malou část akcií Pilulky

Zájem o úpis nových akcií provozovatele online i kamenných lékáren Pilulka na trhu Start pražské burzy je poměrně vlažný. Podle knihy objednávek, která byla zveřejněna ve čtvrtek dopoledne na webových stránkách burzy, zatím investoři poptávají jen zlomek z celkového počtu nabízených cenných papírů.

✅ Trh strádá, brněnský eshop Notino vyrostl o 30 procent

Když ekonomika padá, rtěnkám se daří. To potvrzují výsledky původně tuzemského eshopu Notino, který meziročně navýšil tržby o 32 procent na téměř 24 miliard korun. Internetový obchod, který prodává zejména kosmetické potřeby, pokračuje v posilování distribučních kapacit v zahraničí a v posledních měsících také rozšiřuje sortiment.

✅ Privatizace městských bytů v Praze by se měly dokončit, říká náměstkyně primátora Udženija

Do vedení Prahy se náměstkyně pro bydlení Alexandra Udženija vrátila po deseti letech, a to opět pod křídly staronového primátora a stranického kolegy Bohuslava Svobody. Ačkoli se magistrát chystá stavět vlastní nájemní byty, město by podle ní mělo byty také kupovat, aby se bytový fond rychleji rozšířil. Nesdílí ovšem názor minulé koalice, že by se měly zastavit všechny rozjeté privatizace městských bytů. „Domnívám se, že není fér vůči lidem, kteří s tím počítali, privatizaci nedokončit,“ řekla Udženija.

✅ Elektromobil Toyoty má ujet 1200 kilometrů a dobít se za deset minut

Toyota zrychluje elektromobilizaci. Součástí ambicióznějších plánů na trhu s plně elektrickými vozy je uvedení vysoce výkonných baterií s pevným elektrolytem, které by měly řidičům dopřát dojezd až 1200 kilometrů a zabrat nanejvýš deset minut dobíjecího času. Výrazné pokroky ale Toyota slibuje i u běžných a reálnému využití v masovém měřítku mnohem bližších lithium-iontových baterií.

Stane se dnes:

  • V Bruselu pokračuje jednání ministrů obrany členských zemí NATO
  • Unijní statistický úřad Eurostat vydá konečnou zprávu o vývoji inflace v EU za květen.
  • Poslanecká sněmovna má dokončit schvalování novely o změnách v organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, která zpřísňuje zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky a přijímání dotací v zákonu o střetu zájmů.