Investoři zatím poptávají jen malou část akcií Pilulky. Kondice firmy je nevalná, soudí analytici

Burzovní palác, sídlo pražské burzy

Burzovní palác, sídlo pražské burzy Zdroj: E15 Dominik Kučera

Zájem o úpis nových akcií provozovatele online i kamenných lékáren Pilulka na trhu Start pražské burzy je poměrně vlažný. Podle knihy objednávek, která byla zveřejněna ve čtvrtek dopoledne na webových stránkách burzy, zatím investoři poptávají jen zlomek z celkového počtu nabízených cenných papírů.

Od 8. června, kdy druhé kolo sekundární nabídky akcií Pilulky začalo, do tohoto čtvrtka investoři zadali celkem 120 pokynů k nákupu 43 tisíc akcií. Na prodej je jich přitom až 389 730. V prvním kole ukončeném 6. června bylo upsáno 110 268 akcií za celkem 49,62 milionu korun, uvedla firma v pondělí. Možnost přednostního úpisu v prvním kole využilo podle tiskové zprávy 45 stávajících akcionářů. V rámci sekundární nabídky se Pilulka snaží prodat až 500 tisíc akcií.

„Vlažný zájem investorů o akcie Pilulky reflektuje její slabší kondici, vysokou valuaci a náročné podmínky na investičním trhu dané inflací a sedmiprocentními sazbami ČNB,“ okomentoval vývoj úpisu Jan Tománek, analytik Fio banky. Dodal, že u klientů je v těchto dnech větší zájem o upisované dluhopisy zbrojařského holdingu Czechoslovak Group. 

Nejvíce akcií Pilulky bylo ke čtvrtku prostřednictvím trhu Start poptáváno při ceně 470 korun – téměř 21 tisíc kusů. Pokyny na bezmála 13 tisíc kusů byly zadány za kurz 450 korun, tedy při spodní hranici upisovacího rozpětí. Jeho horní hranice je 550 korun. Vzhledem k tomu, že poslední kurz na burze byl před zahájením nabídky a s tím souvisejicím přerušením obchodování 450 korun, nedá se očekávat, že by investoři poptávali za výrazně vyšší cenu. I tak ale 12 pokynů na celkem 4630 kusů poptává akcie za 550 korun.

Úpis probíhá ještě týden, až do 22. června, a tak se čísla ještě mohou výrazně proměnit.

Podle Tomáše Pfeilera, portfolio manažera makléřské společnosti Cyrrus, se slabšímu zájmu o akcie firmy Pilulka nelze divit, a to i vzhledem ke ztrátovému hospodaření firmy. „Prvotní úpis akcií se odehrál během covidu, kdy byli retailoví investoři prakticky posedlí sektorem e-commerce. Tento faktor byl ještě umocněn tím, že se společnost zaměřuje na prodej léků,“ vysvětluje s tím, že tato pandemická mánie se však stala vzdálenou vzpomínkou a burziáni nyní vnímají Pilulku jako firmu s nepříliš oslnivým hospodařením a nejistou perspektivou.

Za posledních dvanáct měsíců se kurz cenných papírů propadl na pražské burze téměř o šedesát procent, když se z trhu vytratil dřívější optimismus týkající se hospodaření firmy. Vrcholu dosáhly akcie Pilulky loni v lednu, kdy se cena vyšplhala na 1800 korun. 

Peníze z prodeje nových akcií chce management společnosti, jejíž akcie se na trhu Start obchodují od podzimu 2020, použít na další rozvoj jejího podnikání, konkrétně ke zintenzivnění aktivit na zahraničních trzích, především v Rakousku a v Maďarsku, pokračování rozvoje vlastních IT řešení v oblasti e-health, posílení pracovního kapitálu a také na případné akvizice na českém trhu a v zahraničí.

Důvodem navýšení kapitálu může být kromě oficiálních důvodů i stávající finanční situace firmy a s tím související snaha o navýšení objemu hotovosti na účtech. Společnosti Pilulka v posledních dvou letech ubyla na účtech hotovost zejména kvůli expanzi do zahraničí. Čistý peněžní tok loni činil minus 110 milionů korun, v předchozím roce z účtů firmy odteklo 60 milionů.

„Podle našich odhadů potřebuje firma získat kapitál zhruba alespoň 100 milionů korun, aby mohla pokračovat v provozu a rozvoji jádrového byznysu v ČR a SR s částečnou zahraniční expanzí,“ napsali minulý týden ve svém komentáři analytici České spořitelny. Prodej všech nabízených akcií by firmě vynesl přes 250 milionů korun. Tento cíl je však vzhledem k dosavadnímu zájmu zatím velmi vzdálený.