Ranní check: PPF chce stavět na Floridě, ministerstvo blokuje příspěvky na péči

PPF plánuje stavět na Floridě.

PPF plánuje stavět na Floridě. Zdroj: PPF

Dobrý den! Je 247. den roku, svátek má Jindřiška. V tento den v roce 1998 vznikla společnost Google.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Ovocnáři tratí kvůli konkurenčnímu Polsku

Za poslední zimu podle Ovocnářské unie zmizelo z krajiny více než tisíc hektarů ovocných sadů. Kromě vysokých cen energií za úbytkem sadů stojí podle unie i trh z Polska, který českým obchodům nabízí jablka za bezkonkurenčně nízkou cenu. Její předseda Martin Ludvík, který na problém dlouhodobě poukazuje, upozorňuje, že ovocné sady ruší především středně velké nebo větší podniky.

✅ Lidé si připlatí za e-cigarety, balenou vodu či lihoviny

Ústupky vládní koalice u většiny opatření z balíčku na snížení rozpočtových schodků jsou spíše kosmetického rázu. Například ze skokového zdražení náplní do e-cigaret o dvě stě procent kabinet vycouval, za pár let však vapeři uvalení spotřební daně pocítí v plné síle. Kolik na tom vydělá přeshraniční nebo černý trh, se možná ukáže už příští rok. Lidé si také připlatí za balené vody, které zatíží nejvyšší, 21procentní sazba DPH.

✅ Inflace drtí lidi s hendikepem. Ministerstvo financí zablokovalo zvýšení příspěvků na péči 

Na rozdíl od důchodů a invalidních důchodů zůstávají příspěvky na péči od roku 2018 stejné. Za tu dobu z nich proto výrazně ukrojila dvouciferná inflace, což dostalo řadu lidí do tíživé životní situace. Nápravu slibovala novela zákona o sociálních službách, která se zadrhla kvůli ministerstvu financí. Podle organizací zdravotně hendikepovaných je situace potřebných alarmující.

✅ PPF chce na Floridě vybudovat tisíce domů, kanceláře a hotel 

Investiční skupina PPF rodiny Kellnerových zahájí masivní výstavbu v USA. Před dvěma lety zakoupila administrativní komplex SouthPark Center v Orlandu na Floridě za 315 milionů dolarů (přes sedm miliard korun), čímž ve střední Floridě překonala rekord mezi kancelářskými investicemi. Podle webu Orlando Sentinel na místě teď plánuje zahájit výstavbu projektu, který již nabral konkrétní obrysy.

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za 2. čtvrtletí 2023
  • Německý ministr dopravy Volker Wissing pořádá konferenci o syntetických palivech, označovaných jako e-paliva
  • Vyprší termín pro podání nabídek do tendru na přestavbu Masarykova nádraží