Ranní check: Stát přispěje na opravu „domu po babičce“. Secondhandy jsou na vzestupu

Aplikace Vinted.

Aplikace Vinted. Zdroj: Vinted

Dobré ráno! Je 199. den roku, svátek má Drahomíra. V tento den v roce 1968 byla v Kalifornii založena firma Intel vyrábějící procesory. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Dotační program na opravy rodinných domů nabídne zálohově přes milion korun

V září spustí ministerstvo životního prostředí nový dotační program pro české domácnosti určený pro celkové rekonstrukce starších a nevyužívaných rodinných domů. Stát zájemcům z řad ekonomicky aktivních fyzických osob nabídne více než jeden milion korun a možnost výhodného úvěru. Podmínkou bude české občanství a trvalé bydliště v dané nemovitosti alespoň deset let.

✅ Brněnská čipová naděje získala do vedení jednoho z šéfů Audi

Brněnská čipová společnost Codasip dodávající mimo jiné Intelu získala posilu managementu, která by měla pomoci s expanzí zejména v automobilovém průmyslu. Novým předsedou představenstva se stal Axel Strotbek, jenž v minulosti působil jako finanční ředitel a člen správní rady společnosti Audi. Jako výkonný viceprezident byl rovněž členem vedení Volkswagen Group nebo firmy ZF, významného dodavatele do automotive.

✅ Fenomén Vinted. Online platformy s věcmi z druhé ruky rostou

Nejen online tržiště, ale i další platformy s věcmi z druhé ruky, zejména s oblečením, v poslední době zaznamenávají stále větší popularitu. Obchodnímu portálu Vinted, který v Česku registruje přes milion uživatelů, se v minulém roce povedlo zvýšit tržby o více než polovinu. „Zájem o cirkulární ekonomiku je zřetelný například na oblečení, kde zákazníci vyhledávají zajímavé kousky především do dvou set korun,“ podotýká vedoucí optimalizace pro vyhledávače na portálu Aukro Jakub David.

✅ Západní firmy neodcházejí z Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin o víkendu podepsal dekret, jímž stát převzal kontrolu nad místní pobočkou francouzské společnosti Danone a pivovarem Baltika z dánské skupiny Carlsberg. Není to první takový krok Kremlu vůči západním firmám. Dekret navíc přišel pouhých pár dní poté, co ruské úřady zveřejnily seznam podmínek, které zahraničním společnostem dále komplikují odchod z válčící země.

Stane se dnes:

  • Společnost China Airlines spustí přímou leteckou linku mezi ČR a Tchaj-wanem
  • Končí třídenní schůzka ministrů financí ekonomicky vyspělých zemí G7
  • V Anglii stávkují lékaři před atestací za vyšší finanční ohodnocení
  • Končí dvoudenní summit Evropské unie a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC)
  • Koná se první zasedání nově zřízeného Vládního výboru pro strategické investice