Ranní check: Stát se vkládá do Vltavské filharmonie, Norsko chce těžit plyn v Arktidě

Plánovaná podoba budovy Vltavské filharmonie.

Plánovaná podoba budovy Vltavské filharmonie. Zdroj: Bjarke Ingels Group

Dobré ráno! Je 164. den v roce, svátek má Antonín. V tento den v roce 2003 začalo referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. 

Přečtěte si výběr nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Norsko chce kvůli zásobování Evropy těžit plyn v Arktidě

Evropa už nyní řeší, jak energeticky zvládne další zimu. Musí naplnit zásobníky za situace, kdy je ruského zemního plynu méně a nad dodávkami LNG visí otazníky. Skladiště jsou však po uplynulé topné sezoně v dobrém stavu a další úschovní kapacitu by sedmadvacítce mohla poskytnout Ukrajina. Norsko, jehož exportní úloha během války vzrostla, má ambiciózní plány na zvýšení těžby ropy i plynu v Arktidě. Ekologové se však bouří a tvrdí, že EU by z ní měla užitek až za dlouhé roky.

✅ Do projektu Vltavské filharmonie se vkládá stát

Zatímco architekti dopracovávají návrh Vltavské filharmonie, zástupci Prahy posouvají jednání na vládní úroveň. Novou koncertní síň za téměř deset miliard korun neufinancuje hlavní město samo, potřebuje k tomu státní příspěvek a možná i soukromé investory. Vedení Prahy se začátkem června poprvé sešlo s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) na schůzce o budoucím využití budovy. Ministr by zde rád viděl nové sídlo České filharmonie.

✅ Čedok sází na přímé lety z Brna do Thajska 

Vysoká poptávka Čechů po cestování za exotikou nahrává i regionálním letištím. V polovině minulého století otevřené brněnské letiště tak letos získá svou vůbec první přímou dálkovou linku. V rámci svých zájezdů začne během tohoto týdne nabízet lety do Thajska na nadcházející zimní sezonu cestovní kancelář Čedok ve spolupráci s italskou leteckou společností Neos.

✅ Uživatelé Redditu bojují proti zpoplatnění

Populární komunitní síť Reddit prochází krizi. Ve snaze najít způsoby, jak začít vydělávat a pokrývat stále rostoucí provozní náklady, Reddit zpoplatní své uživatelské rozhraní (API), které využívají aplikace třetích stran. Šéf firmy Steve Huffman o nové politice mluvil již v dubnu, od července ji však začne uplatňovat v praxi. Uživatelé spustili rozsáhlé protesty. 

Stane se dnes:

  • Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi zahajuje svoji další návštěvu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny
  • Donald Trump si u federálního soudu v Miami vyslechne obžalobu týkající přechovávání utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle
  • Jednání premiéra Petra Fialy (ODS) a dalších členů vlády s odboráři o vládním konsolidačním balíčku a úsporách
  • Americká centrální banka (Fed) zahajuje dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou