Ranní check: V Česku sílí trend sdílených pracovních míst, krize na trhu komerčních realit

Na trend sdílených pracovních míst naskakují i ty největší české firmy.

Na trend sdílených pracovních míst naskakují i ty největší české firmy. Zdroj: Smarty CZ

Dobré ráno! Je 177. den roku, svátek má Adriana. V tento den v roce 1974 byl poprvé použit čárový kód pro nákup v supermarketu. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

✅ Povstání v Rusku: Wagnerovci se stáhli, na rozuzlení se však stále čeká

V otevřený vojenský konflikt přerostly dosavadní rozepře mezi šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem a oficiálním ruským vedením. Jednotky wagnerovců po sobotním poledni ovládaly města Rostov na Donu, Voroněž a Lipeck. Pochod wagnerovců na Moskvu sice neměl dlouhé trvání, na skutečné rozuzlení dramatické události se však podle komentátorů teprve čeká. Pochod žoldáků na Moskvu také odhalil křehkost Putinova režimu, který se může už v blízké době zhroutit, míní analytik.   

Když na jednu židli připadnou dva. Sdílenými místy firmy šetří, někdy přispějí i na home office

V Česku sílí trend sdílených pracovních míst. Naskakují na něj i ty největší firmy, jako je ČEZ nebo Siemens. Šetří tak náklady zejména při hybridním modelu práce, kdy tradičně pracovník tráví část týdne doma a část v kanceláři. Tento způsob zaměstnání se přitom pomalu stává novým standardem, jak napovídá i nedávný průzkum společnosti Microsoft. 

Další krize na obzoru. Prázdné kanceláře a drahé půjčky drtí globální trh s komerčními realitami

Světovou ekonomiku obchází nový strašák v podobě stoupajícího napětí na trhu s komerčními nemovitostmi, varuje agentura Bloomberg. Poloprázdné kanceláře a nákupní centra spolu s vysokými úrokovými sazbami nutí firmy, aby se budov zatížených nevýhodnými hypotékami raději zbavily, než aby dál splácely narůstající dluhy. Tím přenášejí tlak na banky, které jim peníze půjčily. Ve velkých městech navíc narůstá počet nevyužívaných komerčních realit.

Miliardy na transformaci uhelných regionů mohou skončit u podpory těžby lithia na Cínovci

Operační program Spravedlivá transformace (OP ST), který měl pomocí evropských miliard ekonomicky rozhýbat uhelné regiony, dostává postupně trhliny. Ukazuje se, že některé vybrané projekty nevyhovují podmínkám pro získání podpory, a kraje tak budou muset řešit, kam pošlou miliardy korun. Kvůli tomu je zpátky ve hře možnost, že miliardovou podporu získá projekt těžby lithia na Cínovci, o kterou žádá polostátní gigant ČEZ. 

Stane se dnes: 

  • V Bratislavě proběhne schůzka předsedů vlád Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na závěr slovenského předsednictví ve Visegrádské skupině. Od července přebírá předsednictví Visegrádu Česká republika.  
  • Koná se řádná valná hromada energetické společnosti ČEZ. Schvalovat bude mimo jiné účetní závěrku za loňský rok a rozdělení zisku.
  • Institut Ifo bude informovat o červnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu.