Povstání v Rusku: Wagnerovci se už téměř úplně stáhli z Voroněžské oblasti

Vojáci sedí v tanku s vlajkou vojenské skupiny Wagner Group, hlídají oblast na velitelství Jižního vojenského okruhu v ulici v Rostově na Donu

Vojáci sedí v tanku s vlajkou vojenské skupiny Wagner Group, hlídají oblast na velitelství Jižního vojenského okruhu v ulici v Rostově na Donu Zdroj: Profimedia

Ruští vojáci hlídají oblast stojící před tankem v ulici v Rostově na Donu v Rusku
Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin
Žena pózuje na fotografii u ruského obrněného vozidla s nápisem „Sibiř“, zaparkovaného v ulici v Rostově na Donu v Rusku
Plakát s nápisem „Připojte se k Wagnerovcům,“ který je spojován s majitelem soukromého vojenského dodavatele Wagner, Jevgenijem Prigožinem, je vidět nad dálnicí na předměstí Petrohradu v Rusku
Ruští vojáci hlídají oblast v ulici v Rostově na Donu v Rusku, sobotu 24. června 2023. Ruské bezpečnostní služby reagovaly na prohlášení náčelníka žoldáků Jevgenije Prigožina o ozbrojeném povstání výzvou k jeho zatčení.
12
Fotogalerie

V otevřený vojenský konflikt přerostly dosavadní rozepře mezi šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem a oficiálním ruským vedením. Jednotky wagnerovců po sobotním poledni ovládaly města Rostov na Donu, Voroněž a Lipeck. Pochod wagnerovců na Moskvu neměl dlouhé trvání. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zprostředkoval dohodu s Prigožinem, který odvolal své jednotky. Sám se stáhne právě do Běloruska. Kreml ho stíhat nebude. Americké tajné služby údajně věděly o Prigožinově chystané vzpouře už od poloviny června. 

Souhrn aktuálního dění v Rusku

  • Wagnerovci se už téměř úplně stáhli z Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor Alexandr Gusev.
  • Americká média v neděli uvedla, že tajné služby Spojených států věděly o Prigožinově připravované vzpouře předem a informovaly o ní nejvyšší politické vedení USA. 
  • Prigožinovou hlavní motivací pro ozbrojenou akci vůči ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany podle Američanů nebyl údajný raketový útok pravidelné ruské armády na pozice jeho žoldnéřů, ale dlouhotrvající antipatie, kterou Prigožin vůči představitelům ruské armády chová. 
  • Jak v sobotu v podvečer uvádí respektovaný twitterový účet The Spectator Index, zastavení tažení wagnerovců na Moskvu předcházela dohoda o změnách ve vedení ruského ministerstva obrany. Podle neověřených zpráv plynoucích z dalších zdrojů měla ruského ministra obrany Sergeje Šojgua zadržet ruská Federální ochranná služba.
  • Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. 
  • USA situaci sledují, ale nekomentují. Prezident Biden mluvil o situaci v Rusku se Scholzem, Macronem a se Sunakem.
  • Ruští civilisté se masivně snaží uprchnout z Rostova na Donu. Obávají se střetu wagnerovců s čečenskými jednotkami Ramzana Kadyrova, které se blíží k městu. 
  • Jednotky wagnerovců během soboty vnikly do ruských měst Rostov na Donu a Voroněž. V Rostově na Donu sídlí velitelství ruského ministerstva obrany pro operace na Ukrajině.
  • Wagnerovci ve Voroněži obsadili vojenská stanoviště ruského ministerstva obrany, Rusko odpálilo sklady paliva pod kontrolou wagnerovců.
  • Prigožin se svými jednotkami vyrazil na Moskvu, do ruské metropole zřejmě wagnerovci dorazí k večeru.
  • Vladimir Putin označil postup wagnerovců za ozbrojenou vzpouru, podle neověřených zpráv ale odpoledne opustil Moskvu.
  • Své žoldnéře poslal do Rostova na Donu i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, mají bojovat proti wagnerovcům.

Měsíce doutnající spor dřívějších pragmatických spojenců z ukrajinské fronty  vyvrcholil v sobotu ráno před budovou velení operací na Ukrajině v ruském Rostově na Donu. Velitelství obklíčili ozbrojenci nejasného původu, kteří podle ruských nezávislých médií patří k wagnerovcům. Putin hovoří o vzpouře, Prigožin hrozí postupem na Moskvu. Rusko jako celek pak může stát na pokraji masivního vnitřního konfliktu. 

Ten se alespoň pro tuto chvíli zřejmě odkládá. Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašneko oznámil dohodu, na jejímž základě se wagnerovci stáhnou. Prigožinova tisková služba na internetu uvedla, že cílem je zabránit možnosti, že by byla prolita „ruská krev“.

Kreml podle Reuters uvedl, že dohoda s wagnerovci umožnila vyhnout se ztrátám. Bojovníci, kteří se zúčastnili pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. A to ani Prigožin, který se stáhne do Běloruska.

Rusové se podle televize Nexta snaží prchnout ve vlacích z Rostova na Donu

Start Prigožinova puče

Prigožin v pátek obvinil ruskou armádu z útoku na své muže a vyzval Rusy, aby se připojili k tisícům jeho bojovníků a zastavili „zlo, které páchá armádní velení“. V sobotu podle Prigožina jeho muži obsadili všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině.

Kdo je Jevgenij Prigožin? Za své miliardy vděčí Putinovi. Čtěte více!

Prigožin pohrozil pochodem na Moskvu, pokud za ním nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Ruské ministerstvo obrany označilo postup za ozbrojenou vzpouru. Účastníci sociální sítě Telegram z řad wagnerovů na oficiálním účtu skupiny zdůrazňují, že prezident Putin udělal chybu, a zvěstují nástup nového prezidenta. 

Kdo jsou wagnerovci?

Video placeholde
Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci • Videohub

Žoldnéři z ruské soukromé Wagnerovy skupiny rovněž podle agentury Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek obsadili všechna vojenská stanoviště ve městě Voroněž 500 kilometrů jižně od Moskvy. Totéž tvrdí i sami wagnerovci, kteří o postupu ve Voroněži informovali na Telegramu. Informaci zatím nelze nezávisle ověřit. Korespondent agentury TASS uvádí, že ve městě panuje klid a není v něm vidět žádné vojáky.

Výbuch palivového skladu pod údajnou kontrolou wagnerovců v ruské Voroněži, sklad měl odpálit ruský vrtulník.

Podle Twitteru britského ministerstva obrany čelí Rusko největší bezpečnostní hrozbě za poslední dobu. Některé jednotky šéfa Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenije Prigožina podle ministerstva „téměř jistě cílí na Moskvu“.

„O výsledku této krize v následujících hodinách rozhodne loajalita ruských bezpečnostních složek, především národní gardy. O bojích mezi wagnerovci a ruskými složkami jsou jen velmi omezené důkazy, některé z těchto složek pravděpodobně zůstaly pasivní a podvolily se wagnerovcům,“ píše britské ministerstvo. Situaci nicméně označuje za „otevřenou konfrontaci“ mezi wagnerovci a ruskou armádou.

Britský premiér Sunak o situaci jednal s americkým prezidentem Joe Bidenem, německým kancléřem a francouzským prezidentem Macronem. Žádný výstup ani jeho příslib ale politici neoznámili. Vývoj situace podle zdrojů agentur zřejmě překvapil i zpravodajské služby, rozcházejí se i jejich názory na to, jak dlouho Prigožin akci plánoval. 

Čečenské jednotky Ramzana Kadyrova vjíždějí do Rostova na Donu

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu v televizním projevu prohlásil, že „ozbrojená vzpoura“ žoldáckých sil Wagnerovy armády je zradou a každý, kdo se chopí zbraně proti ruské armádě, bude potrestán:

Video placeholde
Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“ • Reuters

„Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl během sobotního dopoledne v projevu přenášeném televizí Vladimir Putin. Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky vzpoury, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli. „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin.

Prigožin se podle dostupných zdrojů během sobotního dopoledne setkal se zástupcem ministerstva obrany z rostovského armádního velení, v němž požadoval setkání s ministrem obrany Šojguem a opět zopakoval svůj potenciální plán pokračovat v „tažení“ na Moskvu. Rusko mezitím uzavřelo třísetkilometrový úsek dálnice mezi Rostovem na Donu a Moskvou. 

Moskva ve snaze zastavit wagnerovce sahá k archaickým metodám

V reakci na narůstající napětí v Rusku západní země varují před cestováním do Ruska, varování vydalo i české ministerstvo zahraničních věcí. „Situaci v Ruské federaci pozorně sledujeme. S ohledem na probíhající vojenskou invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi zejména pro občany států EU a NATO stále platí naše důrazné varování před cestami na území Ruské federace,“ uvedl dnes ministr zahraničí Jan Lipavský.

Vzhledem k aktuální situaci může mít Česko na území Ruska jen omezené možnosti pomoci českým občanům v případě, že se dostanou do nesnází a budou potřebovat konzulární asistenci, doplnil.

Prigožin přistoupil na dohodu

Večer ze soboty na neděli ruský tisk informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny. Prigožin to vzápětí potvrdil a později média uvedla, že se wagnerovci stahují z jihoruského Rostova na Donu, který obsadili v noci z pátku na sobotu. Dohodu pozdě večer potvrdil i Kreml. Oznámil také, že Prigožin ani wagnerovci, kteří se akce účastnili, nebudou stíháni a Prigožin se v rámci dohody přestěhuje do Běloruska.

Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev v neděli informoval, že téměř všechny jednotky žoldnéřské Wagnerovy skupiny již oblast opustily. Úřady zruší platná omezení, jakmile bude jejich přesun u konce.