Ranní check: Volby zřejmě ovládne Fico, UDI Group nabídne investorům byty v Panamě

Slovenský expremiér Robert Fico míří podle posledních průzkumů k vítězství v předčasných volbách.

Slovenský expremiér Robert Fico míří podle posledních průzkumů k vítězství v předčasných volbách. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 258. den roku, svátek má Jolana. V tento den před patnácti lety oznámila americká banka Lehman Brothers, že požádá o ochranu před věřiteli, čímž vytvořila rekordní bankrot v historii USA. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

Výrobce čipů Arm zahájil první den na burze růstem o deset procent

Ve Spojených státech proběhla největší primární nabídka akcií (IPO) letošního roku. Akcie britského návrháře čipů Arm otevřely první den obchodování růstem o deset procent. Později se růst zvýšil až zhruba na dvacet procent. Podnik tak dosáhl při svém debutu ocenění téměř šedesát miliard dolarů, téměř 1,4 bilionu korun, což podle agentury Reuters dává naději dalším firmám, které plánují vstoupit na akciový trh.

Fico by mohl složit pohodlnou většinu, ukazuje průzkum

Jen dva týdny dělí Slováky od předčasných voleb, které určí nové složení Národní rady. A pokud by dopadly podle ve čtvrtek zveřejněného průzkumu NMS Research, bylo by v podstatě nemožné složit vládu bez účasti opozičního Směru Roberta Fica. Důvodem je pokles preferencí dvou matadorů slovenské politiky. Bývalý premiér a ministr financí Igor Matovič a jeho hnutí OĽaNO a bývalý ministr hospodářství Robert Sulík se stranou Svoboda a Solidarita se v průzkumu dostali pod hranici volitelnosti.

✅ UDI Group začne stavět byty v Panamě. Nabídne je českým investorům

Mezinárodní developer UDI Group začal od září nově Čechům nabízet ke koupi byty v hlavním městě Panamy. Projekt SQ72 má podobu patnáctipodlažního domu ve finanční čtvrti města Panamá. Pro Čechy znamená tato lokace zajímavou investiční příležitost – průměrná cena šedesátimetrového bytu v této lokaci je pět milionů korun, což je méně než v Praze.

ECB zvýšila základní sazbu a zhoršila výhled ekonomiky

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila už podesáté za sebou, zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu vysokou inflaci. Část analytiků předpokládala, že ECB už sazby nezvýší. Banka rovněž zhoršila výhled ekonomiky eurozóny pro letošek i na další dva roky. Evropské burzy na to nicméně reagovaly prudkým růstem. 

Česká republika chce zákonem omezit venkovní svícení

Česká republika směřuje k přísnější regulaci venkovního osvětlení, což by mělo přinést nejen úsporu energií, ale také snížení negativních dopadů světelného smogu na lidské zdraví a životní prostředí. Shodli se na tom řečníci na druhém ročníku konference Město a světlo. Nová pravidla se podle nich dotknou i byznysu, jenž k nadměrnému a rušivému svícení v noci významně přispívá. Obchodní řetězce však oponují, že svá světla na noc utlumují již dnes. 

Stane se dnes: 

  • Má vypršet zákaz dovozu ukrajinského obilí do Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a na Slovensko. K zákazu vedly stížnosti místních zemědělců, že levné plodiny z Ukrajiny jim způsobují problémy s prodejem jejich produkce. Polsko již oznámilo, že embargo nezruší.
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Ekonomové očekávají, že tamní základní úroková sazba zůstane na 12 procentech.
  • Čeští poslanci by měli projednat ve druhém čtení předlohu k urychlení přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.
  • Měla by skončit neplánovaná odstávka výroby v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, kterou zavinil nedávný požár u dodavatele plastových dílů pro automobilku, firmy Novares CZ Zebrak.
  • V Liberci začíná dvoudenní Validation Camp, organizovaný akcelerátorem Start it @ČSOB ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Je určený pro nadějné studenty a mladé byznysmeny, kteří chtějí rozvinout své podnikatelské nápady nebo se přidat k zajímavým projektům.