Ranní přehled Bloombergu: Exploze ohlášených fúzí katapultovala akcie na nové rekordy

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Na obchodní frontě ryk

Pokrok v obchodních rozhovorech mezi USA a Čínou se propsal do vývoje amerických akcií, které v pondělí zavřely na nových rekordních maximech. Náladu na trhu podpořila rovněž série zpráv o fúzích a akvizicích. Akcie klenotnictví Tiffany si připsaly přes šest procent díky zprávě, že firma se dohodla na svém převzetí francouzskou skupinou LVMH za 16,2 miliardy dolarů (zhruba 374 miliard korun). Výrazně posílily rovněž akcie makléřské společnosti TD Ameritrade, kterou převezme konkurent Charles Schwab. Transakce v hodnotě 26 miliard dolarů (přes 600 miliard korun) se uskuteční formou výměny akcií.

Posilovaly rovněž evropské akcie, které uzavřely na čtyřletých maximech. Optimismus do žil jim vlilo oznámení švýcarské farmaceutické společnosti Novartis, která převezmě americkou biotechnologickou firmu The Medicines za 9,7 miliardy dolarů (asi 224 miliard korun).

Políček pro škarohlídy 

Pondělní projev předsedy americké centrální banky Jeroma Powella se nesl v pozitivním duchu. Šéf Fedu prohlásil, že i v současném hospodářském cyklu vidí sklenici „více než z poloviny plnou“. Naznačil, že úrokové sazby plánuje úřad ponechat na stávající úrovni a americká ekonomika podle něj v příštím roce naskočí zpět na strmější růstovou křivku. 

Rothschildové v roli účastníků spiknutí

Investiční banka Rothschild čelí nařčení, že pomohla českému realitnímu magnátovi Radovanu Vítkovi a jeho CPI s nepřátelským a tichým převzetím lucemburské developerské společnosti Orco Property Group. U manhattanského federálního soudu ji z toho obžaloval hedgeový fond Kingstown Capital. Ten měl mít v době údajného podvodu ve výši jedné miliardy dolarů v developerské skupině podstatný podíl. CPI obvinění odmítá. „Kingstown Capital se pouze pokouší získat čas a pozornost, což nenecháme bez odezvy,“ komentoval kauzu finanční ředitel CPI David Greenbaum.

Nechtěné sdílení

Londýn už podruhé za asi dva roky odmítl obnovit americké alternativní taxislužbě Uber provozní licenci. Regulátor rozhodnutí zdůvodnil tím, že služba v několika případech ohrozila bezpečnost cestujících. Uber se proti rozhodnutí odvolá. Ztráta největšího evropského trhu by byla „seismickým úderem“ obřímu sdílení jízd. Platnost nynější licence mu vypršela v pondělí o půlnoci. Uber však může až do vyřešení odvolání pokračovat v provozu.

Co očekávají trhy?

Investoři s napětím očekávají zveřejnění hospodářských výsledků amerického výrobce počítačů HP za čtvrté čtvrtletí jeho finančního roku. Už jen proto, že HP odmítlo nabídku na převzetí Xeroxem. Výrobce tiskáren nabízel přes 33 miliard dolarů, ale HP se vyjádřilo, že podaná nabídka jej výrazně podhodnocuje. Středem zájmu se stanou také akcie internetového prodejce Alibaba, který dnes vstoupil na hongkongskou burzu. První obchodní den už akcie přidávají téměř sedm procent.