Bakalovi nevyšla investice do bytů na západě

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: 7 Petr Topic

Minulý týden proběhla německými realitními servery nenápadná zprávička o tom, že berlínské bytové družstvo Gewobag koupilo v Berlíně od firmy Ffire dva tisíce bytů. Na tom by pro českého čtenáře nebylo nic zajímavého, kdyby nešlo o byty, které ještě donedávna patřily do impéria miliardáře Zdeňka Bakaly. Prodej bytů je symbolickou tečkou za Bakalovým berlínským dobrodružstvím, které mělo velké cíle, ale skončilo neslavně.

Berlínské byty tvořily jádro investice, kterou v roce 2010 provedla Bakalova firma BXR. Ta tehdy za 23 milionů eur (575 milionů korun) koupila 59procentní podíl v dánské společnosti Tower Group zapsané na kodaňské burze. Její tržní hodnota byla v době nákupu 39 milionů eur, tedy skoro miliarda korun. Tower Group vlastnila 9900 komerčních a obytných jednotek. Většinou šlo o byty v Berlíně.

Tower Group vlastnila aktiva za 15 miliard korun, jenže měla také velké dluhy (13 miliard). Cílem BXR bylo firmu restrukturalizovat a se ziskem prodat. Zpevněná Tower Group měla z berlínské základny nakupovat další byty v západní Evropě. To se však nepodařilo. Vloni Tower Group hospodařila se ztrátou přes miliardu dánských korun (3,6 miliardy českých korun).

Od letošního května je firma v likvidaci, její akcie jsou prakticky bezcenné. Minulý týden se prodávaly za 0,07 dánské korny za kus. Ve zprávě z 30. srpna dánský likvidátor Christian Eichberger píše, že pokud se firmě podaří zbavit všech závazků vůči věřitelům, bude možné stáhnout její akcie z kodaňské burzy. Zpráva likvidátora z konce srpna také uvádí, že velkou část majetku Tower Group skoupila firma Ffire. Podle informací realitních serverů Ffire získala od Bakalovy BXR tři tisíce bytů za neuvedenou částku a s dluhem 130 milionů eur (3,2 miliardy korun).

Uhlobaron nemá problém

Z dostupných údajů není možné vyčíslit sumu, kterou BXR v německém bytovém dobrodružství utopila. Určitě ale šlo o částku v řádech stamilionů korun. „Tower Group považujeme za ideální vstupní místo na německý trh,“ prohlásil v roce 2010 v den nákupu Derk Stikker, finanční ředitel BXR. Firma chtěla v Německu získat až 50 tisíc bytů. Totéž dnes říká družstvo Gewobag, které byty koupilo. Bakalův berlínský sen už sní někdo jiný.