BM Develop pustí miliardu do luxusního bydlení v Praze

Projekt Spiritka firmy BM Develop

Projekt Spiritka firmy BM Develop Zdroj: BM Develop

Developerská společnost BM Develop rozjíždí v Praze hned několik projektů, jejichž výsledkem má být hlavně luxusní bydlení. Jednotlivě jde o menší stavby, ale když se jejich hodnota sečte, vydají na kulatou sumu. V součtu firma v příštích letech investuje kolem 1,4 miliardy korun.

„Jen do rozběhnutých projektů dáme přibližně 600 milionů korun,“ uvedl manažer BM Develop Michal Kohout. Společnost například startuje nedaleko usedlosti Ladronka výstavbu projektu Rezidence Spiritka, jejímž výsledkem bude třináct luxusních bytů, čtyři řadové domy a samostatná vila. O architektonické řešení se postaral ateliér architekta Lubomíra Zemana.

Projekty firmy jsou většinou určené pro náročnou klientelu, která nemá hluboko do kapsy. Ceny bytů na Spiritce začínají bez daně z přidané hodnoty zhruba na šedesáti tisících korunách za metr čtvereční. Za rodinný dům i s pozemkem zaplatí kupující bez daně nejméně dvacet milionů korun.

V případě dalších projektů firma mimo jiné vsadila na odkup starších činžovních domů například od restituentů. Společnost, kterou vlastní podnikatelé Jan Masojídek a Dušan Brůček, následně investuje do kompletní rekonstrukce.

Jeden takový projekt má BM Develop na Vinohradech, kde finišuje s přestavbou secesního činžovního domu. Developer rekonstruuje také bytový dům v Praze 6 a podobný projekt připravuje poblíž metra Palmovka. Výstavbu tří desítek bytů chystá také v Praze 4 nedaleko nemocnice v Krči.

Podobnou strategii jako domácí stavitel zvolila v metropoli také italská developerská společnost Fim Group. Nakoupila starší domy v historickém centru, které postupně přeměňuje na luxusní byty, kanceláře a obchody. Přestavuje například prvorepublikový Palác Dlouhá v Praze 1 nebo barokní domy v Míšeňské ulici u Karlova mostu.