Ceny nemovitostí v Londýně prý zvyšují špinavé peníze

Londýn

Londýn Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Londýnský realitní boom táhne snaha vyprat špinavé peníze - lidé stíhaní za korupci totiž podle tamní policie vlastní 75 procent nemovitostí prostřednictvím tajemných zahraničních firem. Miliardy liber získané z korupce vyprali zločinci i zahraniční představitelé tím, že si v Londýně koupili luxusní nemovitosti prostřednictvím anonymních zahraničních firem. To z Londýna pravděpodobně činí hlavní světovou metropoli praní špinavých peněz.

Přes 36 340 nemovitostí bylo v Londýně koupeno přes skryté zahraniční firmy. U velké většiny z nich je podezření, že byly zakoupeny anonymně za účelem legalizovat nakradené peníze, napsal britský list The Independent.

Příliv špinavých peněz vyhnalo průměrné ceny „rozsáhlou řetězovou reakcí“ působící na trh s nemovitostmi, uvádí s odvoláním na místní realitní experty v dosud nejrozsáhlejší studii týkající se tohoto fenoménu nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI).

Podle některých zdrojů to developery nutí orientovat se na výstavbu drahých bytů a domů, které si obyčejní lidé nemohou dovolit. Největším zdrojem nezákonně získaných peněz jsou pravděpodobně korupce a neplacení daní, ale běžné jsou podle policie také peníze z prodeje drog nebo obchodu s lidmi.

Globální magnet pro korupční fondy

Londýn se podle TI stal globálním magnetem pro korupční fondy právě díky vysokým cenám nemovitostí, což umožňuje najednou vyprat miliony liber. Přispívají k tomu i „notoricky laxní pravidla zveřejňování vlastníka nemovitosti“, podotýká The Independent.

Anonymní firma například z Britských Panenských ostrovů a dalších zámořských území Spojeného království a britských korunních závislých územích může kupovat a prodávat domy v Británii, aniž by zveřejnila, kdo je skutečným kupcem. V tuto chvíli mají podle TI realitní makléři povinnost prověřovat případnou spojitost s praním špinavých peněz jen u prodávajícího. A TI si stěžuje, že realitní makléři taková podezření téměř vůbec nehlásí.

Kritici: Británie nebrání přílivu kradených peněz

Protikorupční aktivisté, včetně zavražděného ruského disidenta Borise Němcova, opakovaně vyjádřili znepokojení nad tím, že Británie činí příliš málo ve snaze zabránit přílivu peněz nakradených v jejich zemích.

„To má zničující dopady na země, v nichž byly peníze ukradeny a je nepříjemné sledovat, jak je pro obce v Británii výhodné přivítat světovou korupční elitu,“ řekl výkonný ředitel TI Robert Barrington.

Podezřelý majetek za 180 milionů

Britská policie v uplynulém desetiletí vyšetřovala podezřele nabytý nemovitý majetek za zhruba 180 milionů liber (6,8 miliardy korun), ale to je pravděpodobně jen malý zlomek skutečného množství, tvrdí TI. Podle OSN je odhaleno jen procento špinavých peněz.

Více než třetina londýnských domů vlastněných firmami má jako faktické majitele společnosti se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Firmy z ostrova Jersey vlastní 14 procent takových nemovitostí, z ostrova Man 8,5 procenta a z ostrova Guernsey dalších osm procent.

Vladan Hájek: Český trh s luxusem je už blízko Londýnu a Paříži

Pětka se stěhuje do Londýna