Česká Century 21 změnila majitele, koupil ji byznysmen Schönfeld

Century 21 (Profimedia.cz)

Century 21 (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Je to rok, co přední tuzemskou realitní síť Century 21 koupil podnikatel Jan Rosák. Dnes už je vše jinak. Novým vlastníkem kanceláře se stal realitní byznysmen Robert Schönfeld ovládající skupinu RSBC. Deníku E15 to potvrdil finanční ředitel skupiny Petr Jůza. „Century 21 jsme získali prostřednictvím velké investiční skupiny.“

V době rozhovoru ještě Jůza s odkazem na dohodu s prodávajícím neřekl, kdo firmu prodal. Deník E15 však poté zjistil, že to byla skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. To poté uvedl také jeho mluvčí Dan Plovajko. Současně však KKCG zdůraznila, že nikdy Century 21 nevlastnila.

Síť měl ale Komárek v hrsti díky penězům, které svému spolupracovníkovi Rosákovi před rokem půjčil na její koupi a rozvoj. Pohledávku si podle Plovajka zajistil též akciemi firmy All Done, která je držitelem franšízy Century 21 pro Českou republiku. Letos dluh od Komárka koupil Schönfeld a s jeho pomocí poté nad realitní sítí převzal kontrolu.

„Century 21 zapadá do naší strategie a portfolia. A protože nejde jen o franšízu, ale o realitní skupinu, má pro nás strategický význam. Navíc to bylo v situaci, kdy byla akviziční cena velice příznivá,“ uvedl Jůza. Konkrétní hodnotu transakce nekomentoval.

Dlouhodobá investice

Schönfeld si od Century 21 slibuje, že se bude dobře doplňovat s jeho stávajícím byznysem. Ten mimo jiné tvoří správa několika realitních fondů. „Jsme schopni přitáhnout zahraniční investory, kteří se o tento trh zajímají,“ uvedl finanční ředitel RSBC. Společnost rovněž sází na to, že trh s nemovitostmi už našel dno a nyní znovu poroste. Proto prý nový vlastník pojímá převzetí sítě jako dlouhodobou investici.

Spolu s takzvanou master franšízou pro Century 21 získal Schönfeld rovněž dvě další celostátní licence. První nazvaná ABCHI Home Experts se týká technických inspekcí nemovitostí. Druhá licence je pro službu Residence Visage, která pomáhá upravit byty před prodejem.

Plány s novým byznysem má Schönfeld velké. „Chceme růst a výrazně expandovat,“ poznamenal jeho manažer Jůza. „Současně chceme, aby se výrazně zlepšila čísla, která síť vykazuje,“ dodal. Century 21 byla dosud podle Jůzy ve ztrátě. Přesná čísla o hospodaření však síť nezveřejňuje.

Personální audit

Inspiraci pro změny chce nový majitel získat rovněž debatou se svými franšízanty. Pro ně připravuje ze strany centrály větší podporu například v marketingu.

Realitku čeká také personální audit. V rámci majetkových změn již v lednu z firmy po roce odešel její ředitel Vojtěch Krátký. Ten byl ještě před příchodem Century 21 na český trh několik let u začátků tuzemské větve konkurenční sítě Re/Max. Právě s Re/Maxem sdílí Century 21 severoamerické kořeny. Zatímco Re/Max byl až do loňského vstupu na burzu čistě rodinnou firmou, je Century 21 součástí velkého koncernu Realogy.

Do něj patří ještě například realitní sítě Coldwell Banker, Era a Sotheby’s International, které v Česku podnikají také. Velikostí se ale na tuzemském trhu s Century 21 měřit nemohou.